PDP

 

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

 

rok szkolny 2017/2018

 

Szkoła przysposabiająca do pracy rozpoczęła trzeci rok działalności z dwoma oddziałami A i B. W jednym będą uczyć się uczniowie klasy III, a w drugim klasy II i I. Wszystkim uczniom życzymy wytrwałości i zapału do nauki i "pracy".

 

W ramach zajęć kształtujących kreatywność odbyła się lekcja "Piknik pod kasztanem. Uczniowie razem z nauczycielem Małgorzatą Lenartowicz na zajęciach z  Gospodarstwa domowego i cukiernictwa przygotowali posiłki, owoce  i napoje, które zapakowali w pojemniki i kosze piknikowe. Wychodząc na zielony teren szkoły zabraliśmy koce i cały ekwipunek, który uczniowie rozłożyli pod kasztanem. Każdy z uczniów miał za zadanie przygotować zestaw  dla swojego kolegi i koleżanki, zachowując przy tym zasady dobrego wychowania używając słów: proszę, przepraszam, dziękuję. Ubrani byliśmy odpowiednio do scenerii w  słomkowe kapelusze i czapki.  Ania, Paweł, Andrzej i Wojtek mieli za zadanie przystroić materiałami przyrodniczymi zestawy piknikowe. Wybrali do ozdoby liście drzew, , stokrotki, koniczynę i kwiaty róży. Piknikowaliśmy w radosnej atmosferze, apetyt wszystkim dopisywał. Szkoda, że lekcja tak szybko minęła, będąc dla nas przedsmakiem wakacji.

                                                                                                                                                                                                   Anna Lechowicz-Minosora

21 czerwca 2018 r. - ,,Pieniądze mają smak lodów waniliowych” – uczniowie PDP A i B mogli przekonać się  jak przyjemnie jest przeznaczyć zarobione wspólną pracą pieniądze na przyjemności. Tym razem była to wizyta w kawiarni Ambrozja.

Za opiekę nad uczniami dziękujemy pani Małgorzacie Lenartowicz.

14 czerwca 2018 r. – Podsumowaniem całorocznej pracy uczniów PDP A na zajęciach z gospodarstwa domowego i biurowych było wydanie III edycji ,,Smakoszka”, zeszytu z przepisami kulinarnymi w oparciu, o które uczniowie przez mijający rok szkolny doskonalili swoje umiejętności w zakresie gotowania i pieczenia. Dzięki rosnącej popularności zeszytu uczniowie mogli doświadczyć jaką satysfakcję sprawia możliwość zarobienia pieniędzy własną pracą, sprzedając je wśród chętnych nauczycieli i pracowników szkoły.

W proces wydawniczy i dystrybucyjny  włączyli się uczniowie PDP B z dużym zaangażowaniem pracując na zajęciach biurowych.

W ramach zajęć "Kształtowanie kreatywności " odwiedziliśmy pracownię ceramiczną  w Brzegu. Pani Beata Wożniak pokazała nam swoje wyroby i zaproponowała uczniom wykonanie biżuterii dla swoich mam. Uczniowie mieli okazję poznać technikę malowania na glinie, każdy z nich mógł według własnej wyobraźni namalować niepowtarzalny wzór. Zajęcia były dla uczniów bardzo inspirujące o czym świadczą piękne zdjęcia. Dziękujemy właścicielce pracowni za przygotowanie dla nas artystycznych zajęć.

                                                                                                                                                                                                     Anna Lechowicz-Minosora

                                                                                                                                                                                                     Małgorzata Lenartowicz

2018-05-21

Po raz kolejny byliśmy gośćmi Pani Agaty Bednarz w świetlicy wiejskiej w Dobrzyniu, która przygotowała dla nas zajęcia z dekorowania stołu oraz zachowania się przy stole. Uczniowie przygotowywali stół do posiłku, dobierali zastawę, uczyli się ozdobnego układania serwetek. Każdy z uczniów miał okazję ułożyć prawidłowo sztućce, przyozdobić stół w lampiony. Do degustacji z naszej strony przywieźliśmy własnoręcznie upieczone mufinki, a Pani Agata przygotowała dla nas pyszną pizzę. Mieliśmy przyjemność  spędzenia czasu przy pięknie ubranym stole, każdy z uczniów był przykładem savoir vivre, wszyscy spędziliśmy miło i ciekawie czas. Na koniec uczniowie wszystko posprzątali i trzeba było spieszyć się na autobus. Po drodze pożegnała nas piękna lipa z ławeczką, żałujemy że zabrakło nam czasu aby na niej posiedzieć, ale nic straconego na pewno tutaj wrócimy, mamy już zaproszenie na kolejny rok szkolny.

                                                                                                                                   Anna Lechowicz-Minosora

                                                                                                                                   Małgorzata lenartowicz

                                                                                                                                   Patrycja Zamasz

14 maja 2018 r.

24 kwietnia 2018 r.

19 kwietnia 2018 r.W ramach zajęć biurowych uczniowie PDP A i B uczestniczyli w wycieczce do Urzędu Miasta. Dzięki życzliwości pani sekretarz Urzędu Miasta Brzeg poznali funkcjonowanie wybranych wydziałów i zdobyli informacje na temat rodzaju spraw, jakie można załatwić w urzędzie. Dużą atrakcją dla uczniów był pobyt w gabinecie burmistrza i w sali monitoringu. Opiekę na uczniami sprawowały panie Ewa Konieczna i Małgorzata Lenartowicz.

17 kwietnia 2018 r. – Zdrowe i pożywne na dobry początek dnia pomarańczowe smoothie.

16 kwietnia 2018 r. – Propozycja zdrowej i kolorowej przystawki to zielono – czerwono – białe naleśniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem fetą.

11 kwietnia 2018 r. – Naleśniki w PDP B

9 kwietnia 2018 r. – Uczniowie PDP A przygotowali zdrowe i fit zielone smoothie na bazie jarmużu.

4 kwietnia 2018 r. – Zupa Kalafiorowa PDP B

26 marca 2018 r. – Wielkanocne inspiracje w wykonaniu uczniów PDP A to biała kiełbasa w innym wydaniu, czyli w towarzystwie warzyw i sosu light pod koperkową pierzynką.

19 marca 2018 r. - „U nas nic się nie marnuje” – uczniowie PDP A w ramach nauki właściwego wykorzystywania produktów spożywczych przygotowali mini tortille z warzywami.

13 marca 2018 r. - „Coś na ząb” – przystawki wielkanocne w formie roladek z tortilli wykonane przez kucharzy z PDP A.

12 marca 2018 r. -

5 marca 2018 r. -

27 lutego 2018 r.

21 lutego 2018 r. - Zupa pomidorowa PDP B

20 lutego 2018 r.

13 lutego 2018 r. – Tym razem propozycja fit na wiosnę, czyli sałatka szpinakowa z jajkiem i grzankami skropiona dipem balsamicznym.

 

12 lutego 2018 r. – Uczniowie PDP A w ramach dbania o zdrowie i odporność w ten zimowy czas proponują zupę – krem czosnkowy z grzankami.

7 lutego 2018 r. - "Rozetki" z ciasta nalesnikowego. Absolutny przebój ;-) !!! w wykonaniu PDP B...

6 lutego 2018 r. – ,,Karnawałowe wypieki” pod takim hasłem odbyły się integracyjne zajęcia kulinarne z udziałem uczniów PDP A i klasy II gimnazjum. Efektem wspólnej pracy uczestników były niezwykle kruche, złociste i smakowite faworki. Palce lizać!

30 stycznia 2018 r. – Uczniowie PDP A przygotowali  ,,nuggetsy fit”, czyli małe, ale niezwykle sycące kawałki kurczaka w otoczeniu warzywnej kompozycji.

8 – 9 stycznia 2018 r. – Uczniowie PDP A wprowadzają ,,dietę lekkiej wagi”, proponując warzywa z dipem twarożkowym i aromatyczną zupę krem pomidorowy z oregano, bazylią i makaronem.

 

19 grudnia 2017 r. – Na zakończenie kulinarnych przygotowań do świąt uczniowie PDP A przygotowali barszcz z uszkami.

Po raz kolejny uczniowie klas SPDP zostali zaproszeni do świetlicy wiejskiej w Dobrzyniu, tym razem na pieczenie i dekorowanie pierników. Uczniowie w świątecznej atmosferze zagniatali ciasto piernikowe, wykrawali foremkami, a po upieczeniu i wystudzeniu pięknie dekorowali lukrem i ozdobami z cukru.  Czas spędzony na wycieczce szybko minął, uczniowie i nauczyciele podziękowali Pani Agacie Bednarz za zaproszenie. Czekamy na kolejne spotkanie, które może będzie już na wiosnę.

Anna Lechowicz-Minosora

Małgorzata Lenartowicz

Patrycja Zamasz

12 grudnia 2017 r. – Uczniowie klasy III szkoły przysposabiającej do pracy proponują kolejną świąteczną potrawę – śledzie pod białą pierzynką. Danie nie tylko smaczne, ale i pięknie podane.

12 grudnia 2017 r. – Lukrowane pierniczki bożonarodzeniowym prezentem dla całej społeczności szkolnej od uczniów PDP A.

07-12-2017 Parówka z "wąsami" ;-)

4 - 5 grudnia 2017 r. – W ramach kulinarnych przygotowań do świąt uczniowie PDP A uczyli się gotować tradycyjny ,,bee gees”, który serwowany był z dodatkiem chleba marchewkowego.

30 listopada 2017 r. – CZAPKI KUCHARSKIE są efektem kilkunastu godzin pracy na zajęciach krawieckich uczniów z PDP A i B pod czujnym okiem pani Małgorzaty Lenartowicz.

29 listopada 2017 r. – Złociste i chrupiące tosty to propozycja na smaczne śniadanie uczniów z PDP B.

27 – 28 listopada 2017 r. – Uczniowie z PDP A uczyli się przygotowywać jedno z najbardziej pracochłonnych dań kuchni polskiej – gołąbki. Było ciężko, ale jak zwykle praca zakończyła się kulinarnym sukcesem.

21 listopada 2017 r. – Jesteśmy z siebie dumni, bo mogliśmy wykorzystać swoje umiejętności cukiernicze, ucząc kolegów z klasy II gimnazjum piec pyszne i  zdrowe ciastka owsiane z bakaliami.

 

20 listopada 2017 r. – Propozycja przystawki na andrzejkowy wieczór i nie tylko to faszerowane jajka na łódkach z liści sałaty z paprykowymi wiosełkami.

 

16 listopada 2017 r. – W ramach zajęć biurowych uczniowie obu zespołów klasowych pod opieką pani Ewy Koniecznej i pani Małgorzaty Lenartowicz uczestniczyli w wycieczce do drukarni Wydawnictwa Art  Nuvo. Mogliśmy poznać funkcjonowanie i wyposażenie nowoczesnego zakładu oraz  pracę na różnych stanowiskach. Obserwowaliśmy proces produkcyjny  bożonarodzeniowych i okolicznościowych kartek. Dzięki życzliwości pracowników uczniowie próbowali swoich sił w kompletowaniu i pakowaniu kartek oraz obsługiwali profesjonalną gilotynę. Jednak największą atrakcją była możliwość wybrania sobie w części magazynowej okolicznościowych kartek: urodzinowych, imieninowych, świątecznych,  z okazji chrztu lub ślubu.

 

14 listopada 2017 r. – Lepimy ruskie pierogi, ale nie jest to takie łatwe!

Pierogi były przepyszne...

 

13 listopada 2017 r. – Przygotowujemy rozgrzewający kolorem i smakiem krem na ostro z zapiekanej dyni z chipsami i mozzarellą. Wspaniałe danie na pochmurny, listopadowy posiłek.

 

7 listopada 2017 r. – Tradycyjna sałatka jarzynowa, ale w wersji light z dodatkiem pieczonego chleba z masłem czosnkowym.

 

6 listopada 2017 r. – Smaczne i zdrowe kotlety szarpane z warzywami.

 

30 października 2017 r. – Kapuśniaczki w cieście francuskim z czerwonym barszczem jako super danie dla gości.

 

25-10-2015 r. - Kolejna propozycja kucharzy z klasy I-II to sałatka owocowa jako propozycja słodkiego, ale zdrowego deseru.

 

24 października 2017 r. – Danie obiadowe kuchni śląskiej – ciapkapusta z kotletami pieczonymi z kaszą jaglaną i białym serem oraz zasmażanymi buraczkami.

 

23 października 2017 r. – Nasza słodka propozycja – bananowiec.

 

19 października 2017 r. – Na zajęciach biurowych, w ramach cyklicznych prac usługowych ,,Jesteśmy pożyteczni” przygotowaliśmy techniką origami papierowe torebki, które zostaną wykorzystane w czasie zajęć kulinarnych do pakowania drobnych słodkości, warzywnych chipsów itp.

 

18 października 2017 r.Uczniowie PDP B w ramach zajęć kulinarnych przygotowali sok owocowo – warzywny. Było smacznie i zdrowo!

 

17 października 2017 r. – Przygotowaliśmy ketchup z cukinii. To nie tylko nasze kolejne doświadczenie kulinarne , ale także nauka przedsiębiorczości. Aromatyczny sos zamknięty w słoiczkach sprzedawaliśmy wśród chętnych pracowników szkoły. Zarobione pieniądze wydamy na produkty spożywcze potrzebne do kolejnych wyzwań kulinarnych.

 

 

16 października 2017 r. – Kolejna kulinarna odsłona zdrowego śniadania – jajko sadzone i pieczone w zasmażanym chlebie na kołderce z pomidorów. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda!

 

10 października 2017 r. - Nasz dzisiejszy kulinarny temat to pychotka z ciastem francuskim w tle.

 

9 października 2017 r. - Kolorowa i zdrowa wariacja śniadaniowa, czyli  warzywa i kiełki na chrupiącej grzance.

 

2 października 2017 r. - Na jesienny podwieczorek serwujemy aromatycznego śliwkowca.

 

28 września 2017 r. - Z początkiem roku szkolnego wyposażenie naszej pracowni zajęć biurowych zostało wzbogacone o nowy laminator. Bez problemu potrafimy go obsługiwać.

 

26 września 2017 r. - ciągle zarabiamy. Ludzie chcą ...więc my robimy - ketchup z cukinii.

 

25 września 2017 r. - W naszym menu proponujemy pieczone pyry z gzikiem.

 

18 września 2017 r. - Aromatyczne leczo w kolorze paprykowej czerwieni to inauguracyjna potrawa kolejnego roku kulinarnej przygody uczniów III klasy szkoły przysposabiającej do pracy. Wszyscy szkolni smakosze czekają na wytrawne i słodkie pyszności.

rok szkolny 2016/2017
 

21 czerwca 2017 r. – Dzisiejsze zajęcia zakończyły nasze kulinarne eksperymenty w tym roku szkolnym. Na pożegnanie przygotowaliśmy pieczone jabłka z konfiturą i w mgiełce z kogla – mogla. To ostatni przepis w drugiej części przygotowywanego przez uczniów ,"SMAKOSZKA".

 

8 czerwca 2017 r. - W ramach zajęć biurowych zakończyliśmy prace nad II edycją "Smakoszka" – zeszytu z przepisami kulinarnymi, które uczniowie realizowali pod okiem pani Barbary Krukowskiej na zajęciach z gospodarstwa domowego w ciągu mijającego roku szkolnego. Z coraz większą wprawą potrafimy już wydrukować strony z przepisami, przygotować stronę tytułową, dociąć odpowiedni format okładki z wykorzystaniem gilotyny i połączyć poszczególne elementy zeszytu z wykorzystaniem bindownicy. Przygotowaliśmy również ponad dwadzieścia egzemplarzy "Smakoszków" do dystrybucji wśród chętnych nauczycieli i pracowników szkoły.

Cieszyły się ogromnym powodzeniem!

 

23 maja 2017 r. - Tym razem przygotowaliśmy domowe hamburgery, czyli ,,zdrowy fast food” z wołowymi kotlecikami, nowalijkami z naszego szkolnego ogródka.

 

18 maja 2017 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy z inicjatywy pani Anny Lechowicz – Minosory uczestniczyli w warsztatach ceramicznych, dzięki gościnności Warsztatów Terapii Zajęciowej w Brzegu. W czasie zajęć poznali technikę lepienia z gliny. Następnie lepili samodzielnie różne naczynia w oparciu o własną inwencję twórczą, które zostały wypalone w specjalnym piecu. Wykonane przedmioty młodzież podarowała swoim mamom z okazji ,,Dnia Matki”. Uczniami w czasie zajęć opiekowała się również pani Anna Pieleszek.

 

16 maja 2017 r. – Tym razem nasza zdrowa kuchnia nabrała włosko - amerykańskiego stylu. Uczniowie przygotowali bruschettę z pomidorami i bazylią oraz brownie z kaszy jaglanej.

 

9 maja 2017 r. – Przygotowaliśmy wytrawne muffinki jako alternatywę dla zdrowego tradycyjnego śniadania oraz pyry z gzikiem – tradycyjną potrawę z Wielkopolski.

 

27 kwietnia 2017 r. – W ramach zajęć biurowych uczniowie odwiedzili pracownię introligatorską. Obejrzeliśmy różne rodzaje opraw dokumentów i książek. Przyglądaliśmy się pracy introligatora. Wiele urządzeń używanych przy realizacji usług introligatorskich okazało się nam już dobrze znanych i mogliśmy się pochwalić umiejętnością ich obsługi.

Szczególne zainteresowanie uczniów wzbudziła zabytkowa, ale nadal sprawna gilotyna.

 

6 kwietnia 2017 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy na zaproszenie pani Agaty Bednarz, kierowniczki świetlicy wiejskiej w Dobrzyniu wzięli udział w wielkanocnych warsztatach artystyczno – kulinarnych. W czasie zajęć robili palmy z łodyg lnu, traw, gałązek bukszpanu i kreponowych kwiatów oraz lepili pierogi ruskie. Pełni nowych wrażeń i umiejętności wrócili do szkoły pod opieką pani Anny Pieleszek i pani Anny Lechowicz – Minosory, organizatorki wyjazdu.

 

4.04.2017 r. – Oto kulinarna propozycja "przystawek w czterech odsłonach”. Podane na rumianych krakersach "mniamuśny szpinak” i kiwi

w niecodziennym połączeniu oraz świeże ogórki z wiosennym twarożkiem i jajeczne kulki.

 

28.03.2017 r. - Tym razem uczniowie mogli się pochwalić aromatycznym "Murzynkiem” i zdrowym pasztetem z selera.

 

14.03.2017 r. - Placek po węgiersku inaczej to kolejne danie obiadowe przygotowane przez uczniów w czasie zajęć, na które przepis będzie można znaleźć w II edycji zeszytu kulinarnego "Smakoszek”.

 

07.03.2017 r. - Kolejne wyzwanie obiadowe zakończone sukcesem to kotlety mielone z buraczkami i ziemniakami w sosie koperkowym.

 

28.03.2017 r. - 28 lutego 2017 r. – Przed uczniami trudna sztuka lepienia pierogów. Nie wszystkie próby były udane, ale to nie zraziło młodych kucharzy. Ostatecznie pierogi ruskie okazały się pyszne.

 

03.02.2017 r. - Propozycja na karnawałowe słodkości prosto z gór – pachnące pączki drożdżowo – ziemniaczane pod warstwą cukrowego puchu.

 

 

Oto obiad fit w wykonaniu szkolnych kucharzy. Niezwykle smaczna pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem w towarzystwie ziemniaczanego puree z marchewką i brokułami oraz surówka z białej kapusty.

 

24.01.2017 - Tym razem pizza... ;-)

 

17.01.2017 r. - Naleśniki a'la PDP ;-)

Uczniowie z pełnym zaangażowaniem przygotowywali deser w postaci naleśników z serem i bananami skąpanych w gorzkiej czekoladzie. Ich chrupkość zawdzięczamy kilkuminutowemu pobytowi w nagrzanym wcześniej piekarniku.

 

 

Oto efekt naszej pracy na zajęciach biurowych. Samodzielnie wykonaliśmy teczki na dokumenty.

 

 

7 grudnia 2016 r. - Z okazji zbliżających się świąt uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy wzięli udział w warsztatach bożonarodzeniowych. Prowadziły je instruktorki ze świetlic wiejskich gminy Lubsza. Uczniowie pod okiem pań wykonywali techniką papierowej wikliny i origami choinki oraz świąteczne ozdoby. Warsztaty bardzo podobały się uczniom, a efekty ich pracy można podziwiać na szkolnej tablicy i w rodzinnych domach. Organizatorem spotkania była pani Anna Lechowicz – Minosora.

 

 

W profesjonalnych kucharskich strojach, które przygotowaliśmy na zajęciach krawieckich pod kierunkiem pani Małgorzaty Lenartowicz, rozpoczynamy działalność kulinarną w ramach zajęć z gospodarstwa domowego.

Przygotowaliśmy zdrowe śniadanie – grzanki z białym serem pod czujnym okiem pani Barbary Krukowskiej.

 

 

W ramach zajęć z gospodarstwa domowego uczniowie uczyli się myć okna. Zajęcia praktyczne okazały się dla uczniów ogromną atrakcją. Lśniące okna

na szkolnym korytarzu i uznanie nauczycieli oraz młodszych kolegów były nagrodą za ich wysiłek. Kolejny raz mogli przekonać się, że prace domowe to nie taka prosta sprawa.

 

 

15 września 2016 r. - To ważny dzień dla naszych najstarszych uczniów, którzy uczęszczają do Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Pierwszy raz uczestniczyli w praktyce zawodowej w ramach zajęć z ogrodnictwa. Było to możliwe dzięki gościnności pana Kazimierza Kulasa, właściciela "Szkółki drzew i krzewów” w Pisarzowicach. Jak prawdziwi pracownicy oczyszczali z chwastów młode sadzonki krzewów tui pod opieką wychowawczyni, pani Anny Pieleszek. Praca była ciężka ze względu na wysoką temperaturę powietrza, ale przyniosła "młodym ogrodnikom” wiele satysfakcji, zwłaszcza że spotkała się z dużym uznaniem doświadczonych pracowników szkółki.

Uczniowie wrócili do szkoły z nowymi doświadczeniami, które mogą pomóc im w wyborze przyszłej drogi zawodowej.

 

 

 


 

rok szkolny 2015/2016

 

 

1 września 2015 roku po latach starań działalność rozpoczęła SZKOŁA PRZYSPOSABIAJĄCA DO PRACY, w której znajdą swoje miejsce absolwenci zespołów edukacyjno – terapeutycznych, osoby z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym.

 

Nasi pierwsi uczniowie to:        

  • Alicja Bogusz

  • Ewa Bogusz

  • Przemysław Goruk

  • Patryk Sobota

  • Magdalena Torchała

  • Paulina Znamiec

  • Karolina Zielińska

  • oraz Paweł Romańczyk realizujący nauczanie indywidualne.

W czasie zajęć będą zdobywać umiejętności w zakresie gospodarstwa domowego – cukiernictwa, elementów szycia i prac biurowych oraz pielęgnacji terenów zielonych. Obok zajęć przysposabiających do pracy realizowane jest również funkcjonowanie osobiste i społeczne, kształcenie kreatywności, zajęcia sportowe i rewalidacyjne.

 

24 czerwca 2016 r.

 

Już od roku uczymy się w Szkole Przysposabiającej do Pracy. Mamy pierwsze sukcesy kulinarne, za które chwalą nas wszyscy mający okazję spróbować naszych potraw.

Dobrze radzimy sobie w pracowni krawieckiej. Uszyliśmy rękawice ochronne, które wykorzystamy przy wyciąganiu blach z pachnącymi ciastami w czasie zajęć cukierniczych.

Coraz sprawniej pracujemy w przyszkolnym ogródku. Zajęcia ogrodnicze są dla nas dużą przyjemnością.

Potrafimy obsługiwać niektóre z urządzeń biurowych, dzięki czemu samodzielnie wykonaliśmy kalendarze na rok 2016.

 

 

2 czerwca 2016 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy w ramach posumowania rocznej nauki na zajęciach z gospodarstwa domowego

i elementów prac biurowych przygotowali zeszyt z przepisami kulinarnymi

o wdzięcznej nazwie "Smakoszek”. Każdy będzie teraz mógł korzystać

z poznanych przepisów na śniadanie, obiad, kolację i deser w swoich domowych kuchniach. Ponadto uczniowie przygotowali ponad 20 egzemplarzy "Smakoszków”, które zostały sprzedane wśród chętnych pracowników szkoły.

 

 

 

12 kwietnia 2016 r. - Podczas jednych  z  zajęć z funkcjonowania społecznego

i osobistego omawiany były zasady zdrowego odżywiania oraz wartości odżywcze warzyw. Podsumowaniem zdobytej wiedzy była wspólnie przygotowana wiosenna sałatka warzywna.

 

Finansoaktywni. Misja: Budżet. Lekcja "Poznaj budżet, zaplanuj wydatki" w PDP.

 

Funkcjonowanie osobiste i społeczne; blok techniczno - informatyczny

 

Zajęcia krawieckie...

24 lutego 2016

 

W czasie zajęć z funkcjonowania osobistego i społecznego prowadzonych przez panią Iwonę Piątkowską uczniowie poznali historię herbaty i jej wartości zdrowotne oraz odżywcze. Czytali instrukcję parzenia herbaty według, której przygotowywali napój do wspólnej degustacji. Aby podnieść walory smakowe i prozdrowotne przygotowali różne warianty herbaty z cytryną, imbirem, miodem i sokiem malinowym.

 

23 lutego 2016
 

 
Tortilla 19-02-2016
 

Dnia 27 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Specjalnych w Brzegu odbyła się zabawa karnawałowa organizowana przez PCK i Samorząd Uczniowski. Wychowawczyni klasi I PDP zaprosiła na bal uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy z Zespołu Szkół Specjaolnych w Oławie. Goście byli zachwyceni zabawą, konkursami, nagrodami, poczęstunkiem i bardzo ciepłym przyjęciem ich w naszej szkole. Uczniowie bardzo szybko się zintegrowali, zawarli nowe znajomości i przyjaźnie. Odjeżdżając zaprosili nas do siebie, do siedziby nowopowstającej szkoły.

mgr Anna Kapuścińska - Pieleszek

 

27 stycznia 2016

 

 

Gotujemy spagetti... :-)

 

29 stycznia 2016 PDP

 

Drukujemy kalendarze...

 

25 stycznia 2016 PDP

 

 

11 grudnia 2015 r. – Grupa uczniów pod opieką pani Anny Lechowicz – Minosory odwiedziła na zaproszenie pani Elżbiety Kużdżał Muzeum
Piastów Śląskich . Celem wizyty był udział w lekcji o zbiorach
staropiśmienniczych, którą przeprowadziła pani kustosz Małgorzata Młynarska.
Uczestnicy mogli dotknąć i obejrzeć XVI wieczne ręcznie ilustrowane inkunabuły, stare mapy i przyrządy do pisania. Pisali gęsim piórem,
co dla niektórych okazało się karkołomnym zadaniem. Wykonywali
na czerpanym papierze inicjały swoich imion, które mogli zabrać na pamiątkę. Pobyt w muzeum zakończył się słodki upominkiem, za który serdecznie dziękujemy pani Elżbieta Kużdżał.

 

11 grudnia 2015

 

W ramach zajęć kształcących kreatywność odbyły się  warsztaty fotograficzne, które miały na celu poszukiwania estetyczne w otaczającej przestrzeni. Uczniowie wybierali z krajobrazu element przyrody oraz architektury miejskiej, który chcieli uwiecznić na zdjęciu.

Zajęcia prowadzone były przez panią Annę Lechowicz – Minosorę.

 

7 listopada 2015

 

 

27 października 2015 r. - "Pokonaj siebie” to motto tegorocznej uroczystości pasowania na ucznia szkoły podstawowej, gimnazjalistę i ucznia szkoły przysposabiającej do pracy. Symbolicznie kolejny etap edukacyjny rozpoczęło dziewiętnastu uczniów. W obecności koleżanek i kolegów, nauczycieli

i rodziców oraz zaproszonych gości bohaterowie dnia wykazywali się mądrością

i odwagą, poddając się różnym próbom, składali ślubowanie i byli pasowani przez Panią dyrektor. Uroczystość zakończyła się wręczeniem medali "mądrości”, dyplomów i licznych prezentów, za które serdecznie dziękujemy Starostwu Powiatowemu w Brzegu w osobie Pana Naczelnika Wydziału Oświaty Michała Sieka i Pani Brygidy Jakubowicz oraz dyrektor BZWBK Pani Dianie Gałązce, sieci sklepów "Biedronka”. Dziękujemy również za przyjęcie naszego zaproszenia Radnej Miasta Brzeg Pani Elżbiecie Kużdżał. "Pierwszakom” życzymy wielu radosnych przeżyć w szkole.

Uroczystość przygotowali:

scenariusz i reżyseria – Ewa Konieczna, Anna Madeja – Godek

i Anna Pieleszek

oprawa plastyczna – Barbara Krukowska

oprawa techniczna – Jacek Śliszewicz.

27 października 2015

 

 

14 września 2015 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy zostali zaproszeni do udziału w zawodach sportowych pod hasłem "Rekreacja na wesoło", zorganizowanych przez Brzeskie Stowarzyszenie Chorych na SM, a współfinansowanych przez Powiat Brzeski. Impreza odbyła się w Kopaniu nad brzegiem Odry. Uczestnicy wzięli udział w pływaniu kajakami, przeciąganiu liny, jeździe na czas na rowerze treningowym, ćwiczyli udzielanie pierwszej pomocy przedmedycznej. Rywalizacja sportowa połączona była z zabawą przy muzyce i wspólnym grillowaniem. Spotkanie zakończyło się rozdaniem pamiątkowych nagród.
Opiekę na uczniami sprawowała pani Anna Pieleszek i pani Anna Lechowicz - Minosora.

 

14 września 2015