PDP

 

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

 
rok szkolny 2019/2020
 
Kulinarne zajecia integracyjne kl.3 i PDP C "Swiateczne pierniczki"

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Tosty pieczone z mozzarellą i salsa

 

 
Jablka w cieście nalesnikowym z cynamonem,jogurtem i syropem klonowym

 

 
Mini - pizzerka z ananasem i mozzarella

 

 
PDPC rozpoczyna gotowanie. Zdrowy "hot dog"

 

 

 
 

rok szkolny 2018/2019

 

Deser: "chia truskawkowe"

 

 

Gotowanie z mistrzem - ciasto chalwowo - kokosowe. Zajecia integracyjne z zet 1-3b

 

 

Gotowanie z Mistrzem: ZRW a gotuje z PDPa...

 

 

Adrian, Sebastian i  Wiktoria z zespołu rewalidacyjno – wychowawczego C razem z kolegami z PDP A przygotowali dla wszystkich chętnych wiosenną sałatkę, której walory smakowe spotkały się z dużym uznaniem.

Uczniowie mieli okazję uczyć się zgodnej współpracy i ćwiczyli samodzielność w obsłudze pod opieką pani Iwony Piątkowskiej i pani Barbary Krukowskiej.

 

 

Kuchnia srodziemnomorska: Jajecznica na pomidorach ze szczypiorkiem i bruschetta

 

 

Salatka_warstwowa_na_krakersach_z_tunczyk

 

 

Na kuchennej arenie spotkali się uczniowie PDP A i zespołu edukacyjno – terapeutycznego I – III C, którzy wspólnie przygotowali serowe kopytka, wspierani przez panią Monikę Pac i panią Barbarę Krukowską.

 

 

Kulinarne spotkanie uczniów PDP A i gimnazjalnego zespołu edukacyjno – terapeutycznego w ramach cyklicznych zajęć ,,GOTOWANIE Z MISTRZEM” zakończyło się przygotowaniem wspaniałej, aromatycznej pizzy, której pomysłodawczynią była pani Anna Madeja – Godek.

 
pizza na ciescie orkiszowym,smaczne tosty z nuta wiosenna i zdrowy deser chia

 

 
Grzanki z mozzarela, cukinia i wiosenna nuta / pizza na ciescie orkiszowym

 

 
 

20 lutego 2019 r. – Sprytny sposób na naleśniki wypróbowali uczniowie PDP B na zajęciach kulinarnych. Przygotowali ciasto, które za pomocą butelki z dziubkiem wylewali na patelnię, tworząc ażurowe wzory. Na koniec naleśnikowe wzory dekorowali owocami. Było nie tylko smacznie, ale i pięknie.

 

 
Sałatka jarzynowa light

 

 
Fuczki z kapustą kiszoną - potrawa bieszczadzka

 

 
Placki ziemniaczane ;-)

 

 

19 grudnia 2018 r. – Na grudniowych zajęciach biurowych uczniowie obu klas SPDP realizowali zamówienie na kalendarze 2019. Wykonali niemal samodzielnie osiemnaście sztuk na zamówienie nauczycieli i pracowników szkoły. Niektórzy uczniowie ofiarowali je jako gwiazdkowe prezenty członkom swoich rodzin. Pozyskane środki ze sprzedaży kalendarzy przeznaczymy na zakup materiałów, które wykorzystamy na zajęciach. Uczniowie byli zachwyceni, że ich praca przynosi wymierne korzyści.

 

 
2018-12-18

 

 

4 grudnia 2018 r. W PDP A rozpoczęły się kulinarne przygotowania do świąt. Uczniowie przygotowali kapustę z grochem i ciecierzycą.

 

 

 

26 listopada 2018 r. – Tym razem uczniowie z PDP A przygotowali coś na słodko, czyli kruche rurki z rozpływającym się w ustach kremem. Pyszne, ale …

 

 
 
 
Mój znak - Orzeł Biały!

 

 

rok szkolny 2017/2018

 

Szkoła przysposabiająca do pracy rozpoczęła trzeci rok działalności z dwoma oddziałami A i B. W jednym będą uczyć się uczniowie klasy III, a w drugim klasy II i I. Wszystkim uczniom życzymy wytrwałości i zapału do nauki i "pracy".

 

 

W ramach zajęć kształtujących kreatywność odbyła się lekcja "Piknik pod kasztanem. Uczniowie razem z nauczycielem Małgorzatą Lenartowicz na zajęciach z Gospodarstwa domowego i cukiernictwa przygotowali posiłki, owoce  i napoje, które zapakowali w pojemniki i kosze piknikowe. Wychodząc na zielony teren szkoły zabraliśmy koce i cały ekwipunek, który uczniowie rozłożyli pod kasztanem. Każdy z uczniów miał za zadanie przygotować zestaw  dla swojego kolegi i koleżanki, zachowując przy tym zasady dobrego wychowania używając słów: proszę, przepraszam, dziękuję. Ubrani byliśmy odpowiednio do scenerii w słomkowe kapelusze i czapki.  Ania, Paweł, Andrzej i Wojtek mieli za zadanie przystroić materiałami przyrodniczymi zestawy piknikowe. Wybrali do ozdoby liście drzew, stokrotki, koniczynę i kwiaty róży. Piknikowaliśmy w radosnej atmosferze, apetyt wszystkim dopisywał. Szkoda, że lekcja tak szybko minęła, będąc dla nas przedsmakiem wakacji.

                                                                                                                                                                                                   Anna Lechowicz-Minosora

21 czerwca 2018 r. - ,,Pieniądze mają smak lodów waniliowych” – uczniowie PDP A i B mogli przekonać się  jak przyjemnie jest przeznaczyć zarobione wspólną pracą pieniądze na przyjemności. Tym razem była to wizyta w kawiarni Ambrozja.

Za opiekę nad uczniami dziękujemy pani Małgorzacie Lenartowicz.

14 czerwca 2018 r. – Podsumowaniem całorocznej pracy uczniów PDP A na zajęciach z gospodarstwa domowego i biurowych było wydanie III edycji ,,Smakoszka”, zeszytu z przepisami kulinarnymi w oparciu, o które uczniowie przez mijający rok szkolny doskonalili swoje umiejętności w zakresie gotowania i pieczenia. Dzięki rosnącej popularności zeszytu uczniowie mogli doświadczyć jaką satysfakcję sprawia możliwość zarobienia pieniędzy własną pracą, sprzedając je wśród chętnych nauczycieli i pracowników szkoły.

W proces wydawniczy i dystrybucyjny  włączyli się uczniowie PDP B z dużym zaangażowaniem pracując na zajęciach biurowych.

W ramach zajęć "Kształtowanie kreatywności " odwiedziliśmy pracownię ceramiczną  w Brzegu. Pani Beata Wożniak pokazała nam swoje wyroby i zaproponowała uczniom wykonanie biżuterii dla swoich mam. Uczniowie mieli okazję poznać technikę malowania na glinie, każdy z nich mógł według własnej wyobraźni namalować niepowtarzalny wzór. Zajęcia były dla uczniów bardzo inspirujące o czym świadczą piękne zdjęcia. Dziękujemy właścicielce pracowni za przygotowanie dla nas artystycznych zajęć.

                                                                                                                                                                                                     Anna Lechowicz-Minosora

                                                                                                                                                                                                     Małgorzata Lenartowicz

2018-05-21

Po raz kolejny byliśmy gośćmi Pani Agaty Bednarz w świetlicy wiejskiej w Dobrzyniu, która przygotowała dla nas zajęcia z dekorowania stołu oraz zachowania się przy stole. Uczniowie przygotowywali stół do posiłku, dobierali zastawę, uczyli się ozdobnego układania serwetek. Każdy z uczniów miał okazję ułożyć prawidłowo sztućce, przyozdobić stół w lampiony. Do degustacji z naszej strony przywieźliśmy własnoręcznie upieczone mufinki, a Pani Agata przygotowała dla nas pyszną pizzę. Mieliśmy przyjemność  spędzenia czasu przy pięknie ubranym stole, każdy z uczniów był przykładem savoir vivre, wszyscy spędziliśmy miło i ciekawie czas. Na koniec uczniowie wszystko posprzątali i trzeba było spieszyć się na autobus. Po drodze pożegnała nas piękna lipa z ławeczką, żałujemy że zabrakło nam czasu aby na niej posiedzieć, ale nic straconego na pewno tutaj wrócimy, mamy już zaproszenie na kolejny rok szkolny.

                                                                                                                                   Anna Lechowicz-Minosora

                                                                                                                                   Małgorzata lenartowicz

                                                                                                                                   Patrycja Zamasz

14 maja 2018 r.

24 kwietnia 2018 r.

19 kwietnia 2018 r. – W ramach zajęć biurowych uczniowie PDP A i B uczestniczyli w wycieczce do Urzędu Miasta. Dzięki życzliwości pani sekretarz Urzędu Miasta Brzeg poznali funkcjonowanie wybranych wydziałów i zdobyli informacje na temat rodzaju spraw, jakie można załatwić w urzędzie. Dużą atrakcją dla uczniów był pobyt w gabinecie burmistrza i w sali monitoringu. Opiekę na uczniami sprawowały panie Ewa Konieczna i Małgorzata Lenartowicz.

17 kwietnia 2018 r. – Zdrowe i pożywne na dobry początek dnia pomarańczowe smoothie.

16 kwietnia 2018 r. – Propozycja zdrowej i kolorowej przystawki to zielono – czerwono – białe naleśniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem fetą.

11 kwietnia 2018 r. – Naleśniki w PDP B

9 kwietnia 2018 r. – Uczniowie PDP A przygotowali zdrowe i fit zielone smoothie na bazie jarmużu.

4 kwietnia 2018 r. – Zupa Kalafiorowa PDP B

26 marca 2018 r. – Wielkanocne inspiracje w wykonaniu uczniów PDP A to biała kiełbasa w innym wydaniu, czyli w towarzystwie warzyw i sosu light pod koperkową pierzynką.

19 marca 2018 r. - „U nas nic się nie marnuje” – uczniowie PDP A w ramach nauki właściwego wykorzystywania produktów spożywczych przygotowali mini tortille z warzywami.

13 marca 2018 r. - „Coś na ząb” – przystawki wielkanocne w formie roladek z tortilli wykonane przez kucharzy z PDP A.

12 marca 2018 r. -

5 marca 2018 r. -

27 lutego 2018 r.

21 lutego 2018 r. - Zupa pomidorowa PDP B

20 lutego 2018 r.

13 lutego 2018 r. – Tym razem propozycja fit na wiosnę, czyli sałatka szpinakowa z jajkiem i grzankami skropiona dipem balsamicznym.

 

12 lutego 2018 r. – Uczniowie PDP A w ramach dbania o zdrowie i odporność w ten zimowy czas proponują zupę – krem czosnkowy z grzankami.

7 lutego 2018 r. - "Rozetki" z ciasta nalesnikowego. Absolutny przebój ;-) !!! w wykonaniu PDP B...

6 lutego 2018 r. – ,,Karnawałowe wypieki” pod takim hasłem odbyły się integracyjne zajęcia kulinarne z udziałem uczniów PDP A i klasy II gimnazjum. Efektem wspólnej pracy uczestników były niezwykle kruche, złociste i smakowite faworki. Palce lizać!

30 stycznia 2018 r. – Uczniowie PDP A przygotowali  ,,nuggetsy fit”, czyli małe, ale niezwykle sycące kawałki kurczaka w otoczeniu warzywnej kompozycji.

8 – 9 stycznia 2018 r. – Uczniowie PDP A wprowadzają ,,dietę lekkiej wagi”, proponując warzywa z dipem twarożkowym i aromatyczną zupę krem pomidorowy z oregano, bazylią i makaronem.

 

19 grudnia 2017 r. – Na zakończenie kulinarnych przygotowań do świąt uczniowie PDP A przygotowali barszcz z uszkami.

Po raz kolejny uczniowie klas SPDP zostali zaproszeni do świetlicy wiejskiej w Dobrzyniu, tym razem na pieczenie i dekorowanie pierników. Uczniowie w świątecznej atmosferze zagniatali ciasto piernikowe, wykrawali foremkami, a po upieczeniu i wystudzeniu pięknie dekorowali lukrem i ozdobami z cukru.  Czas spędzony na wycieczce szybko minął, uczniowie i nauczyciele podziękowali Pani Agacie Bednarz za zaproszenie. Czekamy na kolejne spotkanie, które może będzie już na wiosnę.

Anna Lechowicz-Minosora

Małgorzata Lenartowicz

Patrycja Zamasz

12 grudnia 2017 r. – Uczniowie klasy III szkoły przysposabiającej do pracy proponują kolejną świąteczną potrawę – śledzie pod białą pierzynką. Danie nie tylko smaczne, ale i pięknie podane.

12 grudnia 2017 r. – Lukrowane pierniczki bożonarodzeniowym prezentem dla całej społeczności szkolnej od uczniów PDP A.

07-12-2017 Parówka z "wąsami" ;-)

4 - 5 grudnia 2017 r. – W ramach kulinarnych przygotowań do świąt uczniowie PDP A uczyli się gotować tradycyjny ,,bee gees”, który serwowany był z dodatkiem chleba marchewkowego.

30 listopada 2017 r. – CZAPKI KUCHARSKIE są efektem kilkunastu godzin pracy na zajęciach krawieckich uczniów z PDP A i B pod czujnym okiem pani Małgorzaty Lenartowicz.

29 listopada 2017 r. – Złociste i chrupiące tosty to propozycja na smaczne śniadanie uczniów z PDP B.

27 – 28 listopada 2017 r. – Uczniowie z PDP A uczyli się przygotowywać jedno z najbardziej pracochłonnych dań kuchni polskiej – gołąbki. Było ciężko, ale jak zwykle praca zakończyła się kulinarnym sukcesem.

21 listopada 2017 r. – Jesteśmy z siebie dumni, bo mogliśmy wykorzystać swoje umiejętności cukiernicze, ucząc kolegów z klasy II gimnazjum piec pyszne i  zdrowe ciastka owsiane z bakaliami.

 

20 listopada 2017 r. – Propozycja przystawki na andrzejkowy wieczór i nie tylko to faszerowane jajka na łódkach z liści sałaty z paprykowymi wiosełkami.

 

16 listopada 2017 r. – W ramach zajęć biurowych uczniowie obu zespołów klasowych pod opieką pani Ewy Koniecznej i pani Małgorzaty Lenartowicz uczestniczyli w wycieczce do drukarni Wydawnictwa Art  Nuvo. Mogliśmy poznać funkcjonowanie i wyposażenie nowoczesnego zakładu oraz  pracę na różnych stanowiskach. Obserwowaliśmy proces produkcyjny  bożonarodzeniowych i okolicznościowych kartek. Dzięki życzliwości pracowników uczniowie próbowali swoich sił w kompletowaniu i pakowaniu kartek oraz obsługiwali profesjonalną gilotynę. Jednak największą atrakcją była możliwość wybrania sobie w części magazynowej okolicznościowych kartek: urodzinowych, imieninowych, świątecznych,  z okazji chrztu lub ślubu.

 

14 listopada 2017 r. – Lepimy ruskie pierogi, ale nie jest to takie łatwe!

Pierogi były przepyszne...

 

13 listopada 2017 r. – Przygotowujemy rozgrzewający kolorem i smakiem krem na ostro z zapiekanej dyni z chipsami i mozzarellą. Wspaniałe danie na pochmurny, listopadowy posiłek.

 

7 listopada 2017 r. – Tradycyjna sałatka jarzynowa, ale w wersji light z dodatkiem pieczonego chleba z masłem czosnkowym.

 

6 listopada 2017 r. – Smaczne i zdrowe kotlety szarpane z warzywami.

 

30 października 2017 r. – Kapuśniaczki w cieście francuskim z czerwonym barszczem jako super danie dla gości.

 

25-10-2015 r. - Kolejna propozycja kucharzy z klasy I-II to sałatka owocowa jako propozycja słodkiego, ale zdrowego deseru.

 

24 października 2017 r. – Danie obiadowe kuchni śląskiej – ciapkapusta z kotletami pieczonymi z kaszą jaglaną i białym serem oraz zasmażanymi buraczkami.

 

23 października 2017 r. – Nasza słodka propozycja – bananowiec.

 

19 października 2017 r. – Na zajęciach biurowych, w ramach cyklicznych prac usługowych ,,Jesteśmy pożyteczni” przygotowaliśmy techniką origami papierowe torebki, które zostaną wykorzystane w czasie zajęć kulinarnych do pakowania drobnych słodkości, warzywnych chipsów itp.

 

18 października 2017 r. – Uczniowie PDP B w ramach zajęć kulinarnych przygotowali sok owocowo – warzywny. Było smacznie i zdrowo!

 

17 października 2017 r. – Przygotowaliśmy ketchup z cukinii. To nie tylko nasze kolejne doświadczenie kulinarne , ale także nauka przedsiębiorczości. Aromatyczny sos zamknięty w słoiczkach sprzedawaliśmy wśród chętnych pracowników szkoły. Zarobione pieniądze wydamy na produkty spożywcze potrzebne do kolejnych wyzwań kulinarnych.

 

 

16 października 2017 r. – Kolejna kulinarna odsłona zdrowego śniadania – jajko sadzone i pieczone w zasmażanym chlebie na kołderce z pomidorów. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda!

 

10 października 2017 r. - Nasz dzisiejszy kulinarny temat to pychotka z ciastem francuskim w tle.

 

9 października 2017 r. - Kolorowa i zdrowa wariacja śniadaniowa, czyli  warzywa i kiełki na chrupiącej grzance.

 

2 października 2017 r. - Na jesienny podwieczorek serwujemy aromatycznego śliwkowca.

 

28 września 2017 r. - Z początkiem roku szkolnego wyposażenie naszej pracowni zajęć biurowych zostało wzbogacone o nowy laminator. Bez problemu potrafimy go obsługiwać.

 

26 września 2017 r. - ciągle zarabiamy. Ludzie chcą ...więc my robimy - ketchup z cukinii.

 

25 września 2017 r. - W naszym menu proponujemy pieczone pyry z gzikiem.

 

18 września 2017 r. - Aromatyczne leczo w kolorze paprykowej czerwieni to inauguracyjna potrawa kolejnego roku kulinarnej przygody uczniów III klasy szkoły przysposabiającej do pracy. Wszyscy szkolni smakosze czekają na wytrawne i słodkie pyszności.

rok szkolny 2016/2017
 

21 czerwca 2017 r. – Dzisiejsze zajęcia zakończyły nasze kulinarne eksperymenty w tym roku szkolnym. Na pożegnanie przygotowaliśmy pieczone jabłka z konfiturą i w mgiełce z kogla – mogla. To ostatni przepis w drugiej części przygotowywanego przez uczniów ,"SMAKOSZKA".

 

8 czerwca 2017 r. - W ramach zajęć biurowych zakończyliśmy prace nad II edycją "Smakoszka" – zeszytu z przepisami kulinarnymi, które uczniowie realizowali pod okiem pani Barbary Krukowskiej na zajęciach z gospodarstwa domowego w ciągu mijającego roku szkolnego. Z coraz większą wprawą potrafimy już wydrukować strony z przepisami, przygotować stronę tytułową, dociąć odpowiedni format okładki z wykorzystaniem gilotyny i połączyć poszczególne elementy zeszytu z wykorzystaniem bindownicy. Przygotowaliśmy również ponad dwadzieścia egzemplarzy "Smakoszków" do dystrybucji wśród chętnych nauczycieli i pracowników szkoły.

Cieszyły się ogromnym powodzeniem!

 

23 maja 2017 r. - Tym razem przygotowaliśmy domowe hamburgery, czyli ,,zdrowy fast food” z wołowymi kotlecikami, nowalijkami z naszego szkolnego ogródka.

 

18 maja 2017 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy z inicjatywy pani Anny Lechowicz – Minosory uczestniczyli w warsztatach ceramicznych, dzięki gościnności Warsztatów Terapii Zajęciowej w Brzegu. W czasie zajęć poznali technikę lepienia z gliny. Następnie lepili samodzielnie różne naczynia w oparciu o własną inwencję twórczą, które zostały wypalone w specjalnym piecu. Wykonane przedmioty młodzież podarowała swoim mamom z okazji ,,Dnia Matki”. Uczniami w czasie zajęć opiekowała się również pani Anna Pieleszek.

 

16 maja 2017 r. – Tym razem nasza zdrowa kuchnia nabrała włosko - amerykańskiego stylu. Uczniowie przygotowali bruschettę z pomidorami i bazylią oraz brownie z kaszy jaglanej.

 

9 maja 2017 r. – Przygotowaliśmy wytrawne muffinki jako alternatywę dla zdrowego tradycyjnego śniadania oraz pyry z gzikiem – tradycyjną potrawę z Wielkopolski.

 

27 kwietnia 2017 r. – W ramach zajęć biurowych uczniowie odwiedzili pracownię introligatorską. Obejrzeliśmy różne rodzaje opraw dokumentów i książek. Przyglądaliśmy się pracy introligatora. Wiele urządzeń używanych przy realizacji usług introligatorskich okazało się nam już dobrze znanych i mogliśmy się pochwalić umiejętnością ich obsługi.

Szczególne zainteresowanie uczniów wzbudziła zabytkowa, ale nadal sprawna gilotyna.

 

6 kwietnia 2017 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy na zaproszenie pani Agaty Bednarz, kierowniczki świetlicy wiejskiej w Dobrzyniu wzięli udział w wielkanocnych warsztatach artystyczno – kulinarnych. W czasie zajęć robili palmy z łodyg lnu, traw, gałązek bukszpanu i kreponowych kwiatów oraz lepili pierogi ruskie. Pełni nowych wrażeń i umiejętności wrócili do szkoły pod opieką pani Anny Pieleszek i pani Anny Lechowicz – Minosory, organizatorki wyjazdu.

 

4.04.2017 r. – Oto kulinarna propozycja "przystawek w czterech odsłonach”. Podane na rumianych krakersach "mniamuśny szpinak” i kiwi

w niecodziennym połączeniu oraz świeże ogórki z wiosennym twarożkiem i jajeczne kulki.

 

28.03.2017 r. - Tym razem uczniowie mogli się pochwalić aromatycznym "Murzynkiem” i zdrowym pasztetem z selera.

 

14.03.2017 r. - Placek po węgiersku inaczej to kolejne danie obiadowe przygotowane przez uczniów w czasie zajęć, na które przepis będzie można znaleźć w II edycji zeszytu kulinarnego "Smakoszek”.

 

07.03.2017 r. - Kolejne wyzwanie obiadowe zakończone sukcesem to kotlety mielone z buraczkami i ziemniakami w sosie koperkowym.

 

28.03.2017 r. - 28 lutego 2017 r. – Przed uczniami trudna sztuka lepienia pierogów. Nie wszystkie próby były udane, ale to nie zraziło młodych kucharzy. Ostatecznie pierogi ruskie okazały się pyszne.

 

03.02.2017 r. - Propozycja na karnawałowe słodkości prosto z gór – pachnące pączki drożdżowo – ziemniaczane pod warstwą cukrowego puchu.

 

 

Oto obiad fit w wykonaniu szkolnych kucharzy. Niezwykle smaczna pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem w towarzystwie ziemniaczanego puree z marchewką i brokułami oraz surówka z białej kapusty.

 

24.01.2017 - Tym razem pizza... ;-)

 

17.01.2017 r. - Naleśniki a'la PDP ;-)

Uczniowie z pełnym zaangażowaniem przygotowywali deser w postaci naleśników z serem i bananami skąpanych w gorzkiej czekoladzie. Ich chrupkość zawdzięczamy kilkuminutowemu pobytowi w nagrzanym wcześniej piekarniku.

 

 

Oto efekt naszej pracy na zajęciach biurowych. Samodzielnie wykonaliśmy teczki na dokumenty.

 

 

7 grudnia 2016 r. - Z okazji zbliżających się świąt uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy wzięli udział w warsztatach bożonarodzeniowych. Prowadziły je instruktorki ze świetlic wiejskich gminy Lubsza. Uczniowie pod okiem pań wykonywali techniką papierowej wikliny i origami choinki oraz świąteczne ozdoby. Warsztaty bardzo podobały się uczniom, a efekty ich pracy można podziwiać na szkolnej tablicy i w rodzinnych domach. Organizatorem spotkania była pani Anna Lechowicz – Minosora.

 

 

W profesjonalnych kucharskich strojach, które przygotowaliśmy na zajęciach krawieckich pod kierunkiem pani Małgorzaty Lenartowicz, rozpoczynamy działalność kulinarną w ramach zajęć z gospodarstwa domowego.

Przygotowaliśmy zdrowe śniadanie – grzanki z białym serem pod czujnym okiem pani Barbary Krukowskiej.

 

 

W ramach zajęć z gospodarstwa domowego uczniowie uczyli się myć okna. Zajęcia praktyczne okazały się dla uczniów ogromną atrakcją. Lśniące okna

na szkolnym korytarzu i uznanie nauczycieli oraz młodszych kolegów były nagrodą za ich wysiłek. Kolejny raz mogli przekonać się, że prace domowe to nie taka prosta sprawa.

 

 

15 września 2016 r. - To ważny dzień dla naszych najstarszych uczniów, którzy uczęszczają do Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Pierwszy raz uczestniczyli w praktyce zawodowej w ramach zajęć z ogrodnictwa. Było to możliwe dzięki gościnności pana Kazimierza Kulasa, właściciela "Szkółki drzew i krzewów” w Pisarzowicach. Jak prawdziwi pracownicy oczyszczali z chwastów młode sadzonki krzewów tui pod opieką wychowawczyni, pani Anny Pieleszek. Praca była ciężka ze względu na wysoką temperaturę powietrza, ale przyniosła "młodym ogrodnikom” wiele satysfakcji, zwłaszcza że spotkała się z dużym uznaniem doświadczonych pracowników szkółki.

Uczniowie wrócili do szkoły z nowymi doświadczeniami, które mogą pomóc im w wyborze przyszłej drogi zawodowej.

 

 

 


 

rok szkolny 2015/2016

 

 

1 września 2015 roku po latach starań działalność rozpoczęła SZKOŁA PRZYSPOSABIAJĄCA DO PRACY, w której znajdą swoje miejsce absolwenci zespołów edukacyjno – terapeutycznych, osoby z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym.

 

Nasi pierwsi uczniowie to:        

  • Alicja Bogusz

  • Ewa Bogusz

  • Przemysław Goruk

  • Patryk Sobota

  • Magdalena Torchała

  • Paulina Znamiec

  • Karolina Zielińska

  • oraz Paweł Romańczyk realizujący nauczanie indywidualne.

W czasie zajęć będą zdobywać umiejętności w zakresie gospodarstwa domowego – cukiernictwa, elementów szycia i prac biurowych oraz pielęgnacji terenów zielonych. Obok zajęć przysposabiających do pracy realizowane jest również funkcjonowanie osobiste i społeczne, kształcenie kreatywności, zajęcia sportowe i rewalidacyjne.

 

24 czerwca 2016 r.

 

Już od roku uczymy się w Szkole Przysposabiającej do Pracy. Mamy pierwsze sukcesy kulinarne, za które chwalą nas wszyscy mający okazję spróbować naszych potraw.

Dobrze radzimy sobie w pracowni krawieckiej. Uszyliśmy rękawice ochronne, które wykorzystamy przy wyciąganiu blach z pachnącymi ciastami w czasie zajęć cukierniczych.

Coraz sprawniej pracujemy w przyszkolnym ogródku. Zajęcia ogrodnicze są dla nas dużą przyjemnością.

Potrafimy obsługiwać niektóre z urządzeń biurowych, dzięki czemu samodzielnie wykonaliśmy kalendarze na rok 2016.

 

 

2 czerwca 2016 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy w ramach posumowania rocznej nauki na zajęciach z gospodarstwa domowego

i elementów prac biurowych przygotowali zeszyt z przepisami kulinarnymi

o wdzięcznej nazwie "Smakoszek”. Każdy będzie teraz mógł korzystać

z poznanych przepisów na śniadanie, obiad, kolację i deser w swoich domowych kuchniach. Ponadto uczniowie przygotowali ponad 20 egzemplarzy "Smakoszków”, które zostały sprzedane wśród chętnych pracowników szkoły.

 

 

 

12 kwietnia 2016 r. - Podczas jednych  z  zajęć z funkcjonowania społecznego

i osobistego omawiany były zasady zdrowego odżywiania oraz wartości odżywcze warzyw. Podsumowaniem zdobytej wiedzy była wspólnie przygotowana wiosenna sałatka warzywna.

 

Finansoaktywni. Misja: Budżet. Lekcja "Poznaj budżet, zaplanuj wydatki" w PDP.

 

Funkcjonowanie osobiste i społeczne; blok techniczno - informatyczny

 

Zajęcia krawieckie...

24 lutego 2016

 

W czasie zajęć z funkcjonowania osobistego i społecznego prowadzonych przez panią Iwonę Piątkowską uczniowie poznali historię herbaty i jej wartości zdrowotne oraz odżywcze. Czytali instrukcję parzenia herbaty według, której przygotowywali napój do wspólnej degustacji. Aby podnieść walory smakowe i prozdrowotne przygotowali różne warianty herbaty z cytryną, imbirem, miodem i sokiem malinowym.

 

23 lutego 2016
 

 
Tortilla 19-02-2016
 

Dnia 27 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Specjalnych w Brzegu odbyła się zabawa karnawałowa organizowana przez PCK i Samorząd Uczniowski. Wychowawczyni klasi I PDP zaprosiła na bal uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy z Zespołu Szkół Specjaolnych w Oławie. Goście byli zachwyceni zabawą, konkursami, nagrodami, poczęstunkiem i bardzo ciepłym przyjęciem ich w naszej szkole. Uczniowie bardzo szybko się zintegrowali, zawarli nowe znajomości i przyjaźnie. Odjeżdżając zaprosili nas do siebie, do siedziby nowopowstającej szkoły.

mgr Anna Kapuścińska - Pieleszek

 

27 stycznia 2016

 

 

Gotujemy spagetti... :-)

 

29 stycznia 2016 PDP

 

Drukujemy kalendarze...

 

25 stycznia 2016 PDP

 

 

11 grudnia 2015 r. – Grupa uczniów pod opieką pani Anny Lechowicz – Minosory odwiedziła na zaproszenie pani Elżbiety Kużdżał Muzeum
Piastów Śląskich . Celem wizyty był udział w lekcji o zbiorach
staropiśmienniczych, którą przeprowadziła pani kustosz Małgorzata Młynarska.
Uczestnicy mogli dotknąć i obejrzeć XVI wieczne ręcznie ilustrowane inkunabuły, stare mapy i przyrządy do pisania. Pisali gęsim piórem,
co dla niektórych okazało się karkołomnym zadaniem. Wykonywali
na czerpanym papierze inicjały swoich imion, które mogli zabrać na pamiątkę. Pobyt w muzeum zakończył się słodki upominkiem, za który serdecznie dziękujemy pani Elżbieta Kużdżał.

 

11 grudnia 2015

 

W ramach zajęć kształcących kreatywność odbyły się  warsztaty fotograficzne, które miały na celu poszukiwania estetyczne w otaczającej przestrzeni. Uczniowie wybierali z krajobrazu element przyrody oraz architektury miejskiej, który chcieli uwiecznić na zdjęciu.

Zajęcia prowadzone były przez panią Annę Lechowicz – Minosorę.

 

7 listopada 2015

 

 

27 października 2015 r. - "Pokonaj siebie” to motto tegorocznej uroczystości pasowania na ucznia szkoły podstawowej, gimnazjalistę i ucznia szkoły przysposabiającej do pracy. Symbolicznie kolejny etap edukacyjny rozpoczęło dziewiętnastu uczniów. W obecności koleżanek i kolegów, nauczycieli

i rodziców oraz zaproszonych gości bohaterowie dnia wykazywali się mądrością

i odwagą, poddając się różnym próbom, składali ślubowanie i byli pasowani przez Panią dyrektor. Uroczystość zakończyła się wręczeniem medali "mądrości”, dyplomów i licznych prezentów, za które serdecznie dziękujemy Starostwu Powiatowemu w Brzegu w osobie Pana Naczelnika Wydziału Oświaty Michała Sieka i Pani Brygidy Jakubowicz oraz dyrektor BZWBK Pani Dianie Gałązce, sieci sklepów "Biedronka”. Dziękujemy również za przyjęcie naszego zaproszenia Radnej Miasta Brzeg Pani Elżbiecie Kużdżał. "Pierwszakom” życzymy wielu radosnych przeżyć w szkole.

Uroczystość przygotowali:

scenariusz i reżyseria – Ewa Konieczna, Anna Madeja – Godek

i Anna Pieleszek

oprawa plastyczna – Barbara Krukowska

oprawa techniczna – Jacek Śliszewicz.

 
27 października 2015

 

 

14 września 2015 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy zostali zaproszeni do udziału w zawodach sportowych pod hasłem "Rekreacja na wesoło", zorganizowanych przez Brzeskie Stowarzyszenie Chorych na SM, a współfinansowanych przez Powiat Brzeski. Impreza odbyła się w Kopaniu nad brzegiem Odry. Uczestnicy wzięli udział w pływaniu kajakami, przeciąganiu liny, jeździe na czas na rowerze treningowym, ćwiczyli udzielanie pierwszej pomocy przedmedycznej. Rywalizacja sportowa połączona była z zabawą przy muzyce i wspólnym grillowaniem. Spotkanie zakończyło się rozdaniem pamiątkowych nagród.
Opiekę na uczniami sprawowała pani Anna Pieleszek i pani Anna Lechowicz - Minosora.

 

14 września 2015