Szkoła
Przysposabiająca do Pracy |
|
Rok szkolny 2020/2021
Wracamy... |
|
|
|
|
|
Prezent dla Mam PDPb
|
|
PDP A - Kluski śląskie z sosem i roszpunką.
|
|
PDP A - Zapiekanki pieczarkowo - serowe.
|
|
Efekt dwudniowej ciężkiej pracy... czyli kartacze z prażoną kaszą
gryczaną z miksem sałat w sosie winegret. PDP b.
|
|
Lekcja bandażowania w PDP B
|
|
PDP B robi spagetti..., ale nie z torebki!
|
|
Dziś PDP B w nauczaniu już stacjonarnym: Zapiekane
kanapki z serem śmietankowo - szpinakowo - czosnkowym z nutą cytrynową
|
|
PDP A - Świąteczne jajka faszerowane
|
|
PDP A Żurek świąteczny z zawartością smakowitą.
|
|
I żurek w chlebie...
|
|
Dzisiejszy chlebek do jutrzejszego świątecznego żurku PDP
B
|
|
To już nasze siódme
spotkanie w ramach programu edukacyjnego "Kim chciałbym zostać? -
poznajemy zawody". Uczniowie PDP 10 marca wybrali się na spotkanie z
Panią Barbarą Omeluk - Siwak pracownikiem Miejskiej Biblioteki
Publicznej im. Księcia Ludwika I w Brzegu, która zaopiekowała się
naszą grupa i oprowadziła Nas po przepięknie wyremontowanym budynku
biblioteki. Czego się dowiedzieliśmy o bibliotece i pracy
bibliotekarza?
Księgozbiór
Wypożyczalni obejmuje literaturę popularnonaukową w języku polskim z
różnych dziedzin wiedzy. O zbiorach biblioteki informuje
elektroniczny katalog. Do działu wypożyczalni należy Mediateka, w
której znajduje się ponad 1000 tytułów książek na płytach CD i ponad
80 gier planszowych oraz czytelnia prasy. W wypożyczalni znajduje
się 5 stanowisk komputerowych z dostępem do Internetu i
przeznaczonych dla użytkowników biblioteki. Korzystanie z dostępu do
Internetu jest bezpłatne. Wszystkie procesy biblioteczne w
Wypożyczalni są zautomatyzowane. Czytelnik po zalogowaniu się może,
przez katalog on-line na stronie internetowej Biblioteki lub katalog
komputerowy w Bibliotece, sam sprawdzić stan swojego konta oraz
dokonać prolongaty, rezerwacji lub zamówienia wybranych pozycji.
Poprzez automatyczny system zwrotów (zewnętrzna wrzutnia) może
samodzielnie dokonać zwrotu książek, a także korzystać ze zbiorów
elektronicznych bazy IBUK LIBRA oraz LEGIMI. Ze zbiorów Wypożyczalni
mogą korzystać wszystkie osoby dorosłe oraz osoby niepełnoletnie, za
które przejmują odpowiedzialność w stosunku do Wypożyczalni, rodzice
lub opiekunowie, potwierdzając to własnoręcznym podpisem (na druku
“Zobowiązania”). Warunkiem wypożyczenia książki jest uzyskanie Karty
Czytelnika. Biblioteka Centralna od lutego 2009 r. prowadzi
działania związane z popularyzacją komputera wśród ludzi powyżej
50-tego roku życia pn. „Komputer + Internet dla Seniora”. I tymi
wszystkimi działaniami biblioteki zajmuje się bibliotekarz.
1 marca obchodziliśmy
Dzień Przytulania Bibliotekarza wiec nasza wizyta miała nie tylko
charakter informacyjny ale również wdzięczności dla pracy
bibliotekarza za wykonywaną prace, za pomoc w wyborze ciekawych
książek a czasami na przymknięcie oka dla spóźnialskich z oddaniem w
terminie książki.
Serdecznie dziękujemy!
|
|
U nas jedzenia się nie marnuje czyli mini - zapiekanki z
serem i ziołami... pdp b
|
|
Bułeczki jogurtowe z serem i sezamem PDP B
|
|
Marchewkowe bułeczki drożdżowe z niespodzianką serową w
środku
|
|
PDP A - Ziemniaki z blachy z farszem i sosem ogórkowym.
|
|
Produktów spożywczych nie można marnować czyli omlet
jajeczny z parówek i cebuli.
|
|
A dzisiaj dla odmiany coś słodkiego czyli "ptasie
mleczko"
|
|
"Chaczapuri" -
gruzińska pizza...
|
|
"Ptasie gniazda" czyli mięso mielone zapiekane z
ziemniakami i sosem jogurtowo - serowym...
|
|
PDP a - kotleciki ziemniaczano - pieczarkowe z nutką
jogurtu.
|
|
Ciasteczka z ciasta francuskiego i dżemu.
|
|
Hot-dog w wydaniu PDP B
|
|
Zupa jarzynowa - zawsze
zdrowa...
|
|
Placki ziemniaczane smażone i pieczone- z twarogiem, na
ostro...
|
|
Uczniowie PDP w ramach programu edukacyjnego "Kim
chciałbym zostać?- poznajemy zawody" tym razem mieli możliwość poznać
niezwykłego człowieka, który powoduje uśmiech na twarz nie tylko dzieci
ale i dorosłych czyli Pana Mirosława Lipkę. Pan Mirosław jest artystą
cyrkowym w czasie swojej pracy zmienia się w kolorowego i wesołego
klaun Miko. W czasie swoich występów rozwesela publiczność i czaruje
pokazem iluzjonistycznym. Nasz dzisiejszy bohater ukończył Państwową
Szkołę Sztuki Cyrkowej w Julinku w okolicach Warszawy. W swoim fachu
pracuje od 1981 r. czyli ok.40 lat. Pracował na różnych arenach
cyrkowych w kraju i zagranicą, w czasie tych podróży często towarzyszyła
mu jego rodzina. Było to niezwykłe doświadczenie, oby jak najwięcej w
naszym życiu takich niezwykłych osób. Serdecznie dziękujemy!
|
|
PDP a - W tłusty czwartek - najsłodsze pankejki nadziewane
budyniem.
|
|
U nas nic się nie marnuje czyli naleśniki z dżemem, który
został ze smażenia pączków!
|
|
"Tłusty tydzień" czyli pączki z ziemniakami
|
|
PDP a - karnawałowe faworki z ciasta francuskiego
|
|
Przekąska albo danie obiadowe czyli ziemniaczane kotlety
z twarogiem, serem żółtym i zielonymi dodatkami
|
|
Dziś karnawałowo czyli chrusty z lejka
|
|
Smaczne śniadanie czyli omlet!
|
|
PDP a "Ciepły posiłek - zdrowy posiłek"
|
|
26 stycznia 2021r. klasa PDP była na spotkaniu z
właścicielem zakładu tapicerskiego Panem Piotrem Mitlaszewskim. Pan
Piotr od 4 lat jest właścicielem zakładu tapicerskiego o nazwie
"Hatteria". Bardzo zainteresowała nas nazwa zakładu co się pod nią kryje
i skąd pomysł. Pomysł właścicielowi podsunęła żona ,żeby nazwa była
"Hatteria" co oznacza rodzaj gada z rodzinny hatteriowatych
przypominający jaszczurkę. Te gady są na wymarciu ta jak uprawiany zawód
przez Pana Piotra stąd pomysł na nazwę. Właściciel zakładu jest z zawodu
elektrykiem ale przez wiele lat doświadczenia w różnych firmach
postanowiła założyć własna działalność i otworzył zakład tapicerski.
Pan Piotr na brak pracy i zamówień nie narzeka. Uczniowie mieli
możliwość zapoznać się z narzędziami, które wykorzystuje do pracy.
Poćwiczyć ich obsługę na materiale czyli łączenie płyty z materiałem
takerem pneumatyczny. Zobaczyli jak wygląda przeróbka starych zużytych
mebli na nowe, wypełniając nowe wkłady, czy uzupełnienie bonellem czyli
wkładem sprężynowym. Mogliśmy obejrzeć bardzo dużą ilość różnych
gatunków materiałów obiciowych. Spotkanie był bardzo ciekawe i
pouczająca za co serdecznie dziękujemy. 26 stycznia 2021r. klasa PDP
była na spotkaniu z właścicielem zakładu tapicerskiego Panem Piotrem
Mitlaszewskim. Pan Piotr od 4 lat jest właścicielem zakładu
tapicerskiego o nazwie "Hatteria". Bardzo zainteresowała nas nazwa
zakładu co się pod nią kryje i skąd pomysł. Pomysł właścicielowi
podsunęła żona ,żeby nazwa była "Hatteria" co oznacza rodzaj gada z
rodzinny hatteriowatych przypominający jaszczurkę. Te gady są na
wymarciu ta jak uprawiany zawód przez Pana Piotra stąd pomysł na nazwę.
Właściciel zakładu jest z zawodu elektrykiem ale przez wiele lat
doświadczenia w różnych firmach postanowiła założyć własna działalność i
otworzył zakład tapicerski. Pan Piotr na brak pracy i zamówień nie
narzeka. Uczniowie mieli możliwość zapoznać się z narzędziami, które
wykorzystuje do pracy. Poćwiczyć ich obsługę na materiale czyli
łączenie płyty z materiałem takerem pneumatyczny. Zobaczyli jak
wygląda przeróbka starych zużytych mebli na nowe, wypełniając nowe
wkłady, czy uzupełnienie bonellem czyli wkładem sprężynowym. Mogliśmy
obejrzeć bardzo dużą ilość różnych gatunków materiałów obiciowych.
Spotkanie był bardzo ciekawe i pouczająca za co serdecznie dziękujemy.
|
|
Tradycyjna sałatka jarzynowa w wersji "light"
|
|
PDP a - Słodkości dla Babci i Dziadka
|
|
Dziś "Jabłka w cieście"
|
|
Dziś też
świątecznie czyli "śledzie pod pierzynką"
|
|
PDP a -
Pachnące i kolorowe pierniczki korzenno - kakaowe
|
|
PDP a "Słodkie
co nie co"
|
|
PDP a PYCHA -
pieczone jabłka z cynamonem i rodzynkami
|
|
PDP a - ZDROWE
- soki warzywno - owocowe
|
|
Tym razem w ramach programu
edukacyjnego "Kim chciałbym zostać?- poznajemy zawody" byliśmy z
wizytą u Pani Teresy właścicielki zakładu usługowo - naprawczego
"Igiełka" .Pani Teresa swoja działalność prowadzi od 29 lat. Pokazałam
nam swój warsztat pracy, urządzenia, maszyny krawieckie jako ciekawostkę
pokazała nam jedną z maszyn, która ma 125 lat nazywa się "łaciarka"
jest to maszyna do szycia głównie skórzanych grubych rzeczy. Pani Teresa
wykonuje bardzo dużo różnych usług z zakresu krawiectwa, przeróbek i
napraw odzieży. Bardzo dziękujemy za spotkanie.
|
|
PDP B wchodzi w
świąteczny nastrój... czyli piernikowe wypieki
|
|
Uczniowie SPDP b poznają jedną z technik
introligatorskich jaką jest bigowanie. Wykonują koperty z wykorzystaniem
profesjonalnej tablicy do rowkowania papieru. Tablica zakupiona została
ze środków, które uczniowie zgromadzili dzięki sprzedaży własnoręcznie
wykonanych kalendarzy biurowych i świadczonym drobnym usługom biurowym
wśród nauczycieli.
|
|
Zdrowe kiszonki czyli kotlety z
kapusty kiszonej i ziemniaków w sosie grzybowo - śmietanowym
|
|
A dziś zdrowa, warzywna tarta :-)
|
|
Zapiekane
ziemniaki w sosie śmietanowym z czosnkiem, z rozmarynem i mozarellą.
|
|
Dziś pikantne
naleśniki ze szczypiorkiem - przyciągają zapachem i podobno smakiem!
|
|
3 listopada odbyliśmy kolejne spotkanie w ramach programu
"Kim chciałbym zostać ? - poznajemy zawody" tym razem z zawodem szewca.
Ten czas spędzony z Panem Władysławem był magiczny jakbyśmy przenieśli
się w czasie. Historie swojej pracy, którą rozpoczął 1948r i trwa do
dziś. Pan Władysław ma 88 lat i prowadzi z synem zakład szewski
bardzo znany w Brzegu w tak zwanym okrąglaku budynku należącym do wojska
w którym pracuje od 1955r. Pracuje w tym zawodzie od 16 roku życia
czyli już 72 lata i praca daje mu dużo satysfakcji. Na początku
wykonywał tylko obuwie dla wojska czyli żołnierzy i oficerów. Opowiadał
jak robił buty od podstaw na miarę bo kiedyś nie było sklepów
obuwniczych, teraz tylko naprawia obuwie. Pokazał nam jak wygląda
warsztat jego pracy, maszyny, narzędzia którymi się posługuje np. gnyp
jest to nóż szewski podobno częste hasło w krzyżówkach. Uczniowie w
dużym skupieniu i zaciekawieniem wysłuchali opowieści pana Władysława.
Serdecznie dziękujemy.
|
|
Coś do walki z wirusem i na odporność: zupa czosnkowa z
ziołowymi grzankami.
|
|
Coś na słodko, smaczne i zdrowe: jabłka w cieście
francuskim z cynamonem.
|
|
W dniu 23 października w ramach programu edukacyjnego pt.
"Kim chciałbym zostać ?- poznajemy zawody", tym razem odwiedziliśmy
salon fryzjerski. Właścicielka salony "My Style - studio fryzur" jest
przemiła i zawsze uśmiechnięta Pani Małgorzata Zarychta, która w tym
zawodzie pracuje 28 lat. Przedstawiła nam w streszczeniu jak od
uczennicy na praktykach stała się właścicielka swojego salonu, który
prowadzi od 17 lat. Uczniowie mieli możliwość skorzystania z bezpłatnej
usługi strzyżenia włosów, było to dla nich ciekawe doświadczenie gdyż
musieli przestawić jakie ma oczekiwania co do swojej fryzury. Dziękuję
a co dalej z serii poznajemy zawody czas pokaże na ile pozwali na
pandemia.
|
|
Słodkim deserem zespół PDP B dziękuje wszystkim
nauczycielom i pracownikom szkoły za ich obecność w ich życiu.
DZIĘKUJEMY :-)
|
|
A dziś z innej "beczki" czyli wytrawne tosty po francusku
ze szpinakiem. Dla zdrowia: zamiast smażenia - pieczenie.
|
|
Coś na słodko, ale zdrowo - szpinakowe naleśniki z serkiem
waniliowym i owocami...
|
|
W dniu 6 października 2020 odbyło się pierwsze spotkanie
w ramach programu pt ."Kim chciałbym zostać?- poznajemy zawody." Naszym
gościem była Pani aspirant Magdalena Bielecka asystent do spraw
nieletnich. Uczestnikami zajęć byli uczniowie klasy PDP A i B. Pani
opowiadała uczniom o początkach swojej pracy, o tym jakie warunki
trzeba spełniać aby pracować w policji, jakie są etapy kariery na
poszczególnych szczeblach. Uczniowie z dużym zainteresowaniem wysłuchali
wszystkich informacji sami tez mieli pytania dotyczące wykonywanego
zawodu jak również swojego bezpieczeństwa wobec innych osób.
|
|
PDP B w akcji - delikatne kotlety mielone z białym serem
i kaszą gryczaną w naturalnym sosie ze świeżych ziół...
|
|
Piątkowe wyjątkowe gotowanie czyli
"oszukana pizza"
|
|
Dziś też coś zdrowego: kotlety
marchewkowo - cukoniowe z siemieniem lnianym i serową niespodzianką...
|
|
PDP znowu w akcji. Dziś zdrowa
"bruschetta" z pomidorkami cocktailowymi...
|
|
rok szkolny 2019/2020 |
|
Rewelacyjna zupa czosnkowa na rozgrzanie w okresie zimowych zachorowan
na grype
|
|
Cepeliny (kluski z tartych i gotowanych ziemniakow) inaczej czyli z
serem bialym na ostro.
|
|
Z wizytą u fryzjera... ;-)
23 stycznia dzięki uprzejmości pani
Małgorzaty Zarychty, właścicielki salonu fryzjerskiego w Brzegu,
uczniowie klasy PDP b mieli możliwość skorzystania z darmowej usługi
strzyżenia włosów oraz uzaskali informację o pielęgnacji męskich włosów.
Wielkie dzięki. Wyjście zorganizowała pani Patrycja Z.
|
|
Kluski sląskie...
|
|
11 grudnia 2019 r. - Michał i Kamil z SPDP A przygotowują kalendarze na 2020 rok podczas
zajęć z zakresu elementów prac biurowych.
|
|
Placki ziemniaczane...
|
|
Uczniowie SPDP A, B, C w ramach zajęć
biurowych uczestniczyli w praktycznych zajęciach w szkolnym
sekretariacie. Poznali pracę ,,szkolnego biura” i z ogromną starannością
wykonywali zadania przygotowane przez panią sekretarkę Marzenę
Bolibrzuch.
|
|
Kulinarne zajęcia integracyjne kl.3 i PDP C "Świąteczne pierniczki"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tosty pieczone z mozzarellą i salsa
|
|
Jablka w cieście nalesnikowym z cynamonem,jogurtem i syropem klonowym
|
|
Mini - pizzerka z ananasem i mozzarella
|
|
PDPC rozpoczyna gotowanie. Zdrowy "hot dog"
|
|
|
|
rok szkolny 2018/2019 |
|
Deser: "chia truskawkowe"
|
|
Gotowanie z mistrzem - ciasto chalwowo - kokosowe. Zajecia integracyjne
z zet 1-3b
|
|
Gotowanie z
Mistrzem: ZRW a
gotuje z PDPa...
|
|
Adrian, Sebastian i Wiktoria z zespołu
rewalidacyjno – wychowawczego C razem z kolegami z PDP A przygotowali
dla wszystkich chętnych wiosenną sałatkę, której walory smakowe spotkały
się z dużym uznaniem.
Uczniowie mieli okazję uczyć się zgodnej
współpracy i ćwiczyli samodzielność w obsłudze pod opieką pani Iwony
Piątkowskiej i pani Barbary Krukowskiej.
|
|
Kuchnia srodziemnomorska: Jajecznica na pomidorach ze szczypiorkiem i
bruschetta
|
|
Salatka_warstwowa_na_krakersach_z_tunczyk
|
|
Na kuchennej arenie spotkali się
uczniowie PDP A i zespołu edukacyjno – terapeutycznego I – III C, którzy
wspólnie przygotowali serowe kopytka, wspierani przez panią Monikę Pac i
panią Barbarę Krukowską.
|
|
Kulinarne spotkanie uczniów PDP A i
gimnazjalnego zespołu edukacyjno – terapeutycznego w ramach cyklicznych
zajęć ,,GOTOWANIE Z MISTRZEM” zakończyło się przygotowaniem wspaniałej,
aromatycznej pizzy, której pomysłodawczynią była pani Anna Madeja –
Godek. |
|
pizza na ciescie orkiszowym,smaczne tosty z nuta wiosenna i zdrowy deser
chia
|
|
Grzanki
z mozzarela, cukinia i wiosenna nuta / pizza na ciescie orkiszowym
|
|
|
|
20 lutego 2019 r. –
Sprytny sposób na
naleśniki wypróbowali uczniowie PDP B na zajęciach kulinarnych.
Przygotowali ciasto, które za pomocą butelki z dziubkiem wylewali na
patelnię, tworząc ażurowe wzory. Na koniec naleśnikowe wzory dekorowali
owocami. Było nie tylko smacznie, ale i pięknie.
|
|
Sałatka jarzynowa light
|
|
Fuczki z kapustą kiszoną - potrawa bieszczadzka
|
|
Placki ziemniaczane ;-)
|
|
19 grudnia 2018 r. –
Na grudniowych zajęciach biurowych
uczniowie obu klas SPDP realizowali zamówienie na kalendarze 2019.
Wykonali niemal samodzielnie osiemnaście sztuk na zamówienie nauczycieli
i pracowników szkoły. Niektórzy uczniowie ofiarowali je jako gwiazdkowe
prezenty członkom swoich rodzin. Pozyskane środki ze sprzedaży
kalendarzy przeznaczymy na zakup materiałów, które wykorzystamy na
zajęciach. Uczniowie byli zachwyceni, że ich praca przynosi wymierne
korzyści.
|
|
2018-12-18
|
|
4 grudnia 2018 r.
– W PDP A
rozpoczęły się kulinarne przygotowania do świąt. Uczniowie przygotowali
kapustę z grochem i ciecierzycą. |
|
26 listopada 2018
r. –
Tym razem uczniowie z PDP A przygotowali coś na
słodko, czyli kruche rurki z rozpływającym się w ustach kremem. Pyszne,
ale …
|
|
|
|
|
|
Mój znak - Orzeł Biały!
|
|
rok szkolny 2017/2018 |
|
Szkoła przysposabiająca do pracy
rozpoczęła trzeci rok działalności z dwoma oddziałami A i B. W jednym
będą uczyć się uczniowie klasy III, a w drugim klasy II i I. Wszystkim
uczniom życzymy wytrwałości i zapału do nauki i "pracy". |
|
|
W ramach zajęć
kształtujących kreatywność odbyła się lekcja "Piknik pod kasztanem.
Uczniowie razem z nauczycielem Małgorzatą Lenartowicz na zajęciach z
Gospodarstwa domowego i cukiernictwa przygotowali posiłki, owoce i
napoje, które zapakowali w pojemniki i kosze piknikowe. Wychodząc na
zielony teren szkoły zabraliśmy koce i cały ekwipunek, który
uczniowie rozłożyli pod kasztanem. Każdy z uczniów miał za zadanie
przygotować zestaw dla swojego kolegi i koleżanki, zachowując przy
tym zasady dobrego wychowania używając słów: proszę, przepraszam,
dziękuję. Ubrani byliśmy odpowiednio do scenerii w słomkowe
kapelusze i czapki. Ania, Paweł, Andrzej i Wojtek mieli za zadanie
przystroić materiałami przyrodniczymi zestawy piknikowe. Wybrali do
ozdoby liście drzew, stokrotki, koniczynę i kwiaty róży.
Piknikowaliśmy w radosnej atmosferze, apetyt wszystkim dopisywał.
Szkoda, że lekcja tak szybko minęła, będąc dla nas przedsmakiem
wakacji.
|
21 czerwca 2018 r. - ,,Pieniądze mają smak lodów
waniliowych” – uczniowie PDP A i B mogli
przekonać się jak przyjemnie jest przeznaczyć zarobione wspólną pracą
pieniądze na przyjemności. Tym razem była to wizyta w kawiarni Ambrozja.
Za
opiekę nad uczniami dziękujemy pani Małgorzacie Lenartowicz. |
14 czerwca 2018 r. –
Podsumowaniem całorocznej pracy uczniów PDP A na zajęciach z
gospodarstwa domowego i biurowych było wydanie III edycji ,,Smakoszka”,
zeszytu z przepisami kulinarnymi w oparciu, o które uczniowie przez
mijający rok szkolny doskonalili swoje umiejętności w zakresie gotowania
i pieczenia. Dzięki rosnącej popularności zeszytu uczniowie mogli
doświadczyć jaką satysfakcję sprawia możliwość zarobienia pieniędzy
własną pracą, sprzedając je wśród chętnych nauczycieli i pracowników
szkoły.
W
proces wydawniczy i dystrybucyjny włączyli się uczniowie PDP B z dużym
zaangażowaniem pracując na zajęciach biurowych. |
W ramach zajęć "Kształtowanie
kreatywności " odwiedziliśmy pracownię ceramiczną w Brzegu. Pani
Beata Wożniak pokazała nam swoje wyroby i zaproponowała uczniom
wykonanie biżuterii dla swoich mam. Uczniowie mieli okazję poznać
technikę malowania na glinie, każdy z nich mógł według własnej
wyobraźni namalować niepowtarzalny wzór. Zajęcia były dla uczniów
bardzo inspirujące o czym świadczą piękne zdjęcia. Dziękujemy
właścicielce pracowni za przygotowanie dla nas artystycznych zajęć.
|
2018-05-21
|
Po raz kolejny byliśmy gośćmi Pani
Agaty Bednarz w świetlicy wiejskiej w Dobrzyniu, która przygotowała
dla nas zajęcia z dekorowania stołu oraz zachowania się przy stole.
Uczniowie przygotowywali stół do posiłku, dobierali zastawę, uczyli
się ozdobnego układania serwetek. Każdy z uczniów miał okazję ułożyć
prawidłowo sztućce, przyozdobić stół w lampiony. Do degustacji z
naszej strony przywieźliśmy własnoręcznie upieczone mufinki, a Pani
Agata przygotowała dla nas pyszną pizzę. Mieliśmy przyjemność
spędzenia czasu przy pięknie ubranym stole, każdy z uczniów był
przykładem savoir vivre, wszyscy spędziliśmy miło i ciekawie czas.
Na koniec uczniowie wszystko posprzątali i trzeba było spieszyć się
na autobus. Po drodze pożegnała nas piękna lipa z ławeczką, żałujemy
że zabrakło nam czasu aby na niej posiedzieć, ale nic straconego na
pewno tutaj wrócimy, mamy już zaproszenie na kolejny rok szkolny.
Patrycja
Zamasz
|
14 maja 2018 r.
|
24 kwietnia 2018 r.
|
19 kwietnia 2018 r.
– W ramach zajęć biurowych uczniowie
PDP A i B uczestniczyli w wycieczce do Urzędu Miasta. Dzięki życzliwości
pani sekretarz Urzędu Miasta Brzeg poznali funkcjonowanie wybranych
wydziałów i zdobyli informacje na temat rodzaju spraw, jakie można
załatwić w urzędzie. Dużą atrakcją dla uczniów był pobyt w gabinecie
burmistrza i w sali monitoringu. Opiekę na uczniami sprawowały panie Ewa
Konieczna i Małgorzata Lenartowicz.
|
17 kwietnia
2018 r. – Zdrowe i pożywne na dobry początek dnia pomarańczowe
smoothie.
|
16 kwietnia
2018 r. – Propozycja zdrowej i kolorowej przystawki to zielono –
czerwono – białe naleśniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem
fetą.
|
11 kwietnia 2018 r.
– Naleśniki w PDP B
|
9 kwietnia 2018 r.
– Uczniowie PDP A przygotowali zdrowe i fit zielone smoothie na bazie
jarmużu.
|
4 kwietnia 2018 r.
– Zupa Kalafiorowa PDP B
|
26 marca 2018 r.
–
Wielkanocne inspiracje w wykonaniu uczniów PDP A to biała kiełbasa w
innym wydaniu, czyli w towarzystwie warzyw i sosu light pod koperkową
pierzynką.
|
19 marca 2018
r. - „U nas nic się nie marnuje” – uczniowie PDP A w ramach nauki
właściwego wykorzystywania produktów spożywczych przygotowali mini
tortille z warzywami.
|
13 marca 2018
r. - „Coś na ząb” – przystawki wielkanocne w formie roladek z
tortilli wykonane przez kucharzy z PDP A.
|
12 marca 2018
r. -
|
5 marca 2018
r. -
|
27 lutego 2018 r.
|
21
lutego 2018 r. - Zupa pomidorowa PDP B
|
20
lutego 2018 r.
|
13 lutego 2018 r. – Tym razem
propozycja fit na wiosnę, czyli sałatka szpinakowa z jajkiem i grzankami
skropiona dipem balsamicznym.
|
12 lutego 2018 r. – Uczniowie PDP A w ramach dbania o zdrowie i
odporność w ten zimowy czas proponują zupę – krem czosnkowy z grzankami.
|
7 lutego
2018 r. - "Rozetki" z ciasta nalesnikowego. Absolutny przebój ;-)
!!! w wykonaniu PDP B...
|
6 lutego 2018 r. –
,,Karnawałowe wypieki” pod takim hasłem
odbyły się integracyjne zajęcia kulinarne z udziałem uczniów PDP A i
klasy II gimnazjum. Efektem wspólnej pracy uczestników były niezwykle
kruche, złociste i smakowite faworki. Palce lizać!
|
|
30 stycznia 2018 r. –
Uczniowie
PDP A przygotowali ,,nuggetsy fit”, czyli małe, ale niezwykle sycące
kawałki kurczaka w otoczeniu warzywnej kompozycji.
|
8 – 9 stycznia 2018 r. –
Uczniowie PDP A wprowadzają ,,dietę lekkiej wagi”, proponując warzywa z
dipem twarożkowym i aromatyczną zupę krem pomidorowy z oregano, bazylią
i makaronem.
|
19 grudnia 2017 r. – Na zakończenie
kulinarnych przygotowań do świąt uczniowie PDP A przygotowali barszcz z
uszkami.
|
Po raz
kolejny uczniowie klas SPDP zostali zaproszeni do świetlicy
wiejskiej w Dobrzyniu, tym razem na pieczenie i dekorowanie
pierników. Uczniowie w świątecznej atmosferze zagniatali ciasto
piernikowe, wykrawali foremkami, a po upieczeniu i wystudzeniu
pięknie dekorowali lukrem i ozdobami z cukru. Czas spędzony na
wycieczce szybko minął, uczniowie i nauczyciele podziękowali Pani
Agacie Bednarz za zaproszenie. Czekamy na kolejne spotkanie, które
może będzie już na wiosnę.
Anna
Lechowicz-Minosora
Małgorzata
Lenartowicz
|
12 grudnia 2017 r. –
Uczniowie
klasy III szkoły przysposabiającej do pracy proponują kolejną świąteczną
potrawę – śledzie pod białą pierzynką. Danie nie tylko smaczne, ale i
pięknie podane.
|
12 grudnia 2017 r. – Lukrowane pierniczki
bożonarodzeniowym prezentem dla całej społeczności szkolnej od uczniów
PDP A.
|
07-12-2017 Parówka z "wąsami" ;-)
|
4 - 5 grudnia 2017
r. – W ramach kulinarnych przygotowań do świąt
uczniowie PDP A uczyli się gotować tradycyjny ,,bee gees”, który
serwowany był z dodatkiem chleba marchewkowego.
|
30 listopada 2017
r. – CZAPKI KUCHARSKIE są efektem kilkunastu
godzin pracy na zajęciach krawieckich uczniów z PDP A i B pod czujnym
okiem pani Małgorzaty Lenartowicz.
|
29 listopada 2017
r. – Złociste i chrupiące tosty to propozycja
na smaczne śniadanie uczniów z PDP B.
|
27
– 28 listopada 2017 r. –
Uczniowie z PDP A uczyli
się przygotowywać jedno z najbardziej pracochłonnych dań kuchni polskiej
– gołąbki. Było ciężko, ale jak zwykle praca zakończyła się kulinarnym
sukcesem.
|
21 listopada
2017 r. – Jesteśmy z siebie dumni, bo mogliśmy wykorzystać swoje
umiejętności cukiernicze, ucząc kolegów z klasy II gimnazjum piec pyszne
i zdrowe ciastka owsiane z bakaliami.
|
|
20 listopada 2017 r. –
Propozycja przystawki na andrzejkowy wieczór i nie tylko to
faszerowane jajka na łódkach z liści sałaty z paprykowymi wiosełkami.
|
|
16 listopada
2017 r. – W ramach zajęć biurowych uczniowie obu zespołów klasowych
pod opieką pani Ewy Koniecznej i pani Małgorzaty Lenartowicz
uczestniczyli w wycieczce do drukarni Wydawnictwa Art Nuvo. Mogliśmy
poznać funkcjonowanie i wyposażenie nowoczesnego zakładu oraz pracę na
różnych stanowiskach. Obserwowaliśmy proces produkcyjny
bożonarodzeniowych i okolicznościowych kartek. Dzięki życzliwości
pracowników uczniowie próbowali swoich sił w kompletowaniu i pakowaniu
kartek oraz obsługiwali profesjonalną gilotynę. Jednak największą
atrakcją była możliwość wybrania sobie w części magazynowej
okolicznościowych kartek: urodzinowych, imieninowych, świątecznych, z
okazji chrztu lub ślubu.
|
|
14 listopada
2017 r. – Lepimy ruskie pierogi, ale nie jest to takie łatwe!
Pierogi były przepyszne... |
|
13 listopada
2017 r. – Przygotowujemy rozgrzewający kolorem i smakiem krem na
ostro z zapiekanej dyni z chipsami i mozzarellą. Wspaniałe danie na
pochmurny, listopadowy posiłek.
|
|
7 listopada 2017
r. – Tradycyjna sałatka jarzynowa, ale w wersji light z dodatkiem
pieczonego chleba z masłem czosnkowym.
|
|
6 listopada 2017 r. – Smaczne
i zdrowe kotlety szarpane z warzywami.
|
|
30 października 2017 r. –
Kapuśniaczki w cieście francuskim z czerwonym barszczem jako super danie
dla gości.
|
|
25-10-2015 r. - Kolejna
propozycja kucharzy z klasy I-II to sałatka owocowa jako propozycja
słodkiego, ale zdrowego deseru.
|
|
24 października
2017 r. – Danie obiadowe kuchni śląskiej – ciapkapusta z kotletami
pieczonymi z kaszą jaglaną i białym serem oraz zasmażanymi buraczkami.
|
|
23 października 2017 r. –
Nasza słodka
propozycja – bananowiec.
|
|
19
października 2017 r. – Na zajęciach biurowych, w ramach cyklicznych
prac usługowych ,,Jesteśmy pożyteczni” przygotowaliśmy techniką origami
papierowe torebki, które zostaną wykorzystane w czasie zajęć kulinarnych
do pakowania drobnych słodkości, warzywnych chipsów itp.
|
|
18
października 2017 r. – Uczniowie PDP B w ramach zajęć
kulinarnych przygotowali sok owocowo – warzywny. Było smacznie i zdrowo!
|
|
17 października 2017 r. –
Przygotowaliśmy ketchup z cukinii. To nie tylko nasze kolejne
doświadczenie kulinarne , ale także nauka przedsiębiorczości.
Aromatyczny sos zamknięty w słoiczkach sprzedawaliśmy wśród chętnych
pracowników szkoły. Zarobione pieniądze wydamy na produkty spożywcze
potrzebne do kolejnych wyzwań kulinarnych.
|
|
16 października
2017 r. – Kolejna kulinarna odsłona zdrowego śniadania – jajko
sadzone i pieczone w zasmażanym chlebie na kołderce z pomidorów.
Wspaniale smakuje i pięknie wygląda! |
|
10 października
2017 r. - Nasz dzisiejszy kulinarny temat to pychotka z ciastem
francuskim w tle.
|
|
9
października 2017 r. - Kolorowa i zdrowa
wariacja śniadaniowa, czyli warzywa i kiełki na chrupiącej grzance.
|
|
2
października 2017 r. - Na jesienny
podwieczorek serwujemy aromatycznego śliwkowca.
|
|
28 września 2017
r. - Z początkiem roku szkolnego wyposażenie naszej pracowni zajęć
biurowych zostało wzbogacone o nowy laminator. Bez problemu potrafimy go
obsługiwać.
|
|
26 września 2017 r. -
ciągle zarabiamy. Ludzie chcą ...więc my robimy - ketchup z cukinii.
|
|
25 września 2017 r.
- W naszym menu proponujemy pieczone pyry z
gzikiem.
|
|
18 września 2017 r.
- Aromatyczne leczo w kolorze paprykowej czerwieni to inauguracyjna
potrawa kolejnego roku kulinarnej przygody uczniów III klasy szkoły
przysposabiającej do pracy. Wszyscy szkolni smakosze czekają na wytrawne
i słodkie pyszności.
|
rok szkolny 2016/2017 |
|
21 czerwca 2017 r. – Dzisiejsze
zajęcia zakończyły nasze kulinarne eksperymenty w tym roku szkolnym. Na
pożegnanie przygotowaliśmy pieczone jabłka z konfiturą i w mgiełce z
kogla – mogla. To ostatni przepis w drugiej części przygotowywanego
przez uczniów ,"SMAKOSZKA".
|
|
8 czerwca 2017 r.
- W ramach zajęć biurowych zakończyliśmy prace nad II edycją "Smakoszka" – zeszytu z
przepisami kulinarnymi, które uczniowie realizowali pod okiem pani
Barbary Krukowskiej na zajęciach z gospodarstwa domowego w ciągu
mijającego roku szkolnego. Z coraz większą wprawą potrafimy już
wydrukować strony z przepisami, przygotować stronę tytułową, dociąć
odpowiedni format okładki z wykorzystaniem gilotyny i połączyć
poszczególne elementy zeszytu z wykorzystaniem bindownicy.
Przygotowaliśmy również ponad dwadzieścia egzemplarzy "Smakoszków" do
dystrybucji wśród chętnych nauczycieli i pracowników szkoły.
Cieszyły się ogromnym powodzeniem!
|
|
23 maja 2017 r.
- Tym razem przygotowaliśmy domowe
hamburgery, czyli ,,zdrowy fast food” z wołowymi kotlecikami,
nowalijkami z naszego szkolnego ogródka.
|
|
18 maja
2017 r. – Uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy z
inicjatywy pani Anny Lechowicz – Minosory uczestniczyli w warsztatach
ceramicznych, dzięki gościnności Warsztatów Terapii Zajęciowej w Brzegu.
W czasie zajęć poznali technikę lepienia z gliny. Następnie lepili
samodzielnie różne naczynia w oparciu o własną inwencję twórczą, które
zostały wypalone w specjalnym piecu. Wykonane przedmioty młodzież
podarowała swoim mamom z okazji ,,Dnia Matki”. Uczniami w czasie zajęć
opiekowała się również pani Anna Pieleszek.
|
|
16 maja 2017 r. –
Tym razem nasza zdrowa kuchnia nabrała
włosko - amerykańskiego stylu. Uczniowie przygotowali bruschettę z
pomidorami i bazylią oraz brownie z kaszy jaglanej.
|
|
9 maja 2017 r.
– Przygotowaliśmy wytrawne muffinki jako
alternatywę dla zdrowego tradycyjnego śniadania oraz pyry z gzikiem –
tradycyjną potrawę z Wielkopolski.
|
|
27 kwietnia 2017 r. –
W ramach zajęć biurowych uczniowie
odwiedzili pracownię introligatorską. Obejrzeliśmy różne rodzaje opraw
dokumentów i książek. Przyglądaliśmy się pracy introligatora. Wiele
urządzeń używanych przy realizacji usług introligatorskich okazało się
nam już dobrze znanych i mogliśmy się pochwalić umiejętnością ich
obsługi.
Szczególne zainteresowanie uczniów
wzbudziła zabytkowa, ale nadal sprawna gilotyna.
|
|
6 kwietnia 2017 r. –
Uczniowie szkoły przysposabiającej do
pracy na zaproszenie pani Agaty Bednarz, kierowniczki świetlicy
wiejskiej w Dobrzyniu wzięli udział w wielkanocnych warsztatach
artystyczno – kulinarnych. W czasie zajęć robili palmy z łodyg lnu,
traw, gałązek bukszpanu i kreponowych kwiatów oraz lepili pierogi
ruskie. Pełni nowych wrażeń i umiejętności wrócili do szkoły pod opieką
pani Anny Pieleszek i pani Anny Lechowicz – Minosory, organizatorki
wyjazdu.
|
|
4.04.2017 r. –
Oto kulinarna propozycja "przystawek w
czterech odsłonach”. Podane na rumianych krakersach "mniamuśny szpinak”
i kiwi
w niecodziennym połączeniu oraz świeże
ogórki z wiosennym twarożkiem i jajeczne kulki.
|
|
28.03.2017
r. - Tym razem uczniowie mogli się pochwalić aromatycznym
"Murzynkiem” i zdrowym pasztetem z selera.
|
|
14.03.2017 r.
- Placek po węgiersku inaczej to kolejne danie obiadowe
przygotowane przez uczniów w czasie zajęć, na które przepis będzie można
znaleźć w II edycji zeszytu kulinarnego "Smakoszek”.
|
|
07.03.2017 r. -
Kolejne wyzwanie obiadowe zakończone sukcesem to kotlety mielone z
buraczkami i ziemniakami w sosie koperkowym.
|
|
28.03.2017 r. - 28 lutego 2017 r. –
Przed uczniami trudna sztuka lepienia pierogów. Nie wszystkie próby były
udane, ale to nie zraziło młodych kucharzy. Ostatecznie pierogi ruskie
okazały się pyszne.
|
|
03.02.2017 r. - Propozycja na karnawałowe słodkości
prosto z gór – pachnące pączki drożdżowo – ziemniaczane pod warstwą
cukrowego puchu.
|
|
Oto obiad fit w wykonaniu szkolnych kucharzy. Niezwykle smaczna pierś
kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem w towarzystwie ziemniaczanego
puree z marchewką i brokułami oraz surówka z białej kapusty. |
|
24.01.2017 - Tym
razem pizza... ;-)
|
|
17.01.2017 r. -
Naleśniki a'la PDP ;-)
Uczniowie z pełnym zaangażowaniem przygotowywali deser w postaci
naleśników z serem i bananami skąpanych w gorzkiej czekoladzie. Ich
chrupkość zawdzięczamy kilkuminutowemu pobytowi w nagrzanym wcześniej
piekarniku.
|
Oto efekt naszej pracy na zajęciach
biurowych. Samodzielnie wykonaliśmy teczki na dokumenty.
|
7 grudnia 2016 r. - Z okazji zbliżających się świąt uczniowie Szkoły Przysposabiającej do
Pracy wzięli udział w warsztatach bożonarodzeniowych. Prowadziły je instruktorki ze świetlic
wiejskich gminy Lubsza. Uczniowie pod okiem pań wykonywali techniką
papierowej wikliny i origami choinki oraz świąteczne ozdoby. Warsztaty
bardzo podobały się uczniom, a efekty ich pracy można podziwiać na
szkolnej tablicy i w rodzinnych domach. Organizatorem spotkania była
pani Anna Lechowicz – Minosora.
|
W profesjonalnych kucharskich strojach,
które przygotowaliśmy na zajęciach krawieckich pod kierunkiem pani
Małgorzaty Lenartowicz, rozpoczynamy działalność kulinarną w ramach
zajęć z gospodarstwa domowego.
Przygotowaliśmy zdrowe śniadanie –
grzanki z białym serem pod czujnym okiem pani Barbary Krukowskiej.
|
W ramach zajęć z gospodarstwa domowego
uczniowie uczyli się myć okna. Zajęcia praktyczne okazały się dla
uczniów ogromną atrakcją. Lśniące okna
na szkolnym korytarzu i uznanie
nauczycieli oraz młodszych kolegów były nagrodą za ich wysiłek. Kolejny
raz mogli przekonać się, że prace domowe to nie taka prosta sprawa.
|
15 września
2016 r. - To ważny dzień dla naszych najstarszych uczniów, którzy
uczęszczają do Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Pierwszy raz
uczestniczyli w praktyce zawodowej w ramach zajęć z ogrodnictwa. Było to
możliwe dzięki gościnności pana Kazimierza Kulasa, właściciela "Szkółki
drzew i krzewów” w Pisarzowicach. Jak prawdziwi pracownicy oczyszczali z
chwastów młode sadzonki krzewów tui pod opieką wychowawczyni, pani Anny
Pieleszek. Praca była ciężka ze względu na wysoką temperaturę powietrza,
ale przyniosła "młodym ogrodnikom” wiele satysfakcji, zwłaszcza że
spotkała się z dużym uznaniem doświadczonych pracowników szkółki.
Uczniowie wrócili do szkoły z nowymi doświadczeniami, które mogą pomóc
im w wyborze przyszłej drogi zawodowej.
|